Hírközpont - Barkacsonline.hu

Hozzáadás a kedvencekhez
Főoldal Barkács, építkezés, kert Zöld energia Tudomány Autó Számítástechnika, telefon Webshop

Barkács, építkezés, kert

Terjednek az akkus gépek - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 június 26. 08:58:59

Az iparban, az otthoni DIY (csináld magad) tevékenységben, a hobbi kertészkedésben és a mezőgazdaságban, illetve erdőgazdaságokban egyaránt ellenállhatatlanul terjednek az akkumulátoros gépek. Korábbanmég a NiCd, NiMh akkukra épültek ezek az eszközök, de mára teljesen kiszorítják a régebbi akkutípusokat a Li alapú akkumulátorok. Fokozatosan szűnnek meg a teljesítményigényhez kapcsolódó korlátok is. Ma már a legnagyobb teljesítményigényű szerszámgépeknek és kerti gépeknek is megtalálhatók az akkus változataik.

Teljes cikk

Bicikliautó - Újdonságok, érdekességek


2017 június 22. 13:36:09

A World Inside Pictures cikke szerint a férfi úgy döntött, készít egy olyan biciklit, amely megóvja utasát az időjárás viszontagságaitól, valamint kényelmesebb is, mint a legtöbb kétkerekű.

Teljes cikk

Mit kezdjek a zöldhulladékommal? - Kert, növényápolás


2017 június 21. 10:57:35

A komposztálás alternatívát nyújt az avar és kerti hulladék hasznosítására, az égetés helyett. Ma Magyarországon a keletkező települési szilárd hulladék jelentős része (megközelítőleg 800 000tonna) olyan biológiailag lebontható hulladék anyag (biohulladék), amely túlnyomórészt komposztálás útján hasznosítható, értékes növényi tápanyaggá alakítható. A komposztálás megvalósítható közvetlenül a keletkezés helyén végzett, illetve közösségi komposztálással, így elkerülhető az anyag hulladékká válása. Megfelelő szelektív gyűjtés, majd elszállítás után nagyobb komposztáló telepeken végzik el a komposztálást.

Teljes cikk

Zöldhulladék gyűjtés - Olvasói és Közérdekű


2017 június 21. 10:40:07

A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, fűnyíráskor is fontos,hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és a zöldhulladék-gyűjtést válasszuk. Ugyanis az így begyűjtésre kerülő zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom), ahelyett, hogy elégetnék, vagy lerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba. Emiatt is fontos, hogy odafigyeljünk, mi kerül a zöldhulladék-gyűjtő zsákba. Arra is ügyeljünk, hogy a zsákba csak és kizárólag zöldhulladék kerüljön.

Teljes cikk

E-kereskedelem és kettős termékminőség - Olvasói és Közérdekű


2017 június 21. 10:31:41

Az e-kereskedelem szabályozása és a kettős termékminőség megszüntetése áll a fogyasztóvédelem középpontjában az idén, de kiemelt feladat maradt a termékbemutatók ellenőrzése is.

Teljes cikk

Bosch termékbiztonsági felhívás - Olvasói és Közérdekű


2017 június 21. 10:29:15

A GWS 20, GWS 22, GWS 24, PWS 20, PWS 1900 és PWS 2000 sorozatú és 2016. június és augusztus közötti gyártmányú, a GWS 24-230 JVX Professional 2016. február és október közötti gyártmányú fékes termékek, valamint a 2016. január és november között javított GWS 24-230 JVX Professional sarokcsiszolók tulajdonosait kéri a Bosch, hogy az érintett készülékeket ne használják.

Teljes cikk

Növényszigetek: magaságyás, emeltágyás - Kert, növényápolás


2017 június 19. 13:26:16

Számtalan indoka lehet annak, ha nem a talajon, hanem megemelve szeretnénk ágyásokat létrehozni. Lehet esztétikai oka, amikor a füves területen építünk egy kis virágoskertet, és megtehetjük ezt akár a teljesen térkövezett vagy betonozott részén is a kertnek. Sok előnye van egy ilyen megemelt, ún. magaságyásnak esztétika szerepén túl is. Az ilyen magaságyások kerekesszékből is gondozhatók, legyen az virágoskert vagy egy kis veteményes. Annak is jó megoldás, akinek sokat fáj a dereka, és nem bírja a folyamatos hajolgatást, de nem szeretne lemondani egy kis kertészkedésről. A divatos, lakótelepi és belvárosi kertészkedés is csak magaságyások telepítésével képzelhető el. És kiút a növénytermesztéshez azokban a nagy kertekben is, ahol rossz minőségű a talaj.

Teljes cikk

Mosógépek karbantartása, tisztítása - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 június 19. 13:16:28

Minden családban a mosógép az egyik gyakran használt háztartási eszköz. Ritkán "pihen„, és karbantartásukra nem is nagyon kerül sor. Pedig köztudott hogy a mosógépnek az egyik - ha nem a legfőbb - ellensége a vízkő. Ez a fokozatosan kialakuló lerakódás kívülről nem látható, mert a fűtőszálakon, a mosóüst és a mosódob külső oldalán alakul ki. Ezt a kemény víz okozza, ami ellen több féle módon lehet védekezni, a gyári vízkő mentesítők valamelyikének az alkalmazásával, vagy a sokkal olcsóbb házi vegyszerekkel történő kezeléssel. Így nemcsak megelőzhetők meghibásodások, hanem a mosógép élettartama is meghosszabbítható.

Teljes cikk

Figyelem! Két hét múlva kikapcsolhatják a telefonodat. - Olvasói és Közérdekű


2017 június 15. 15:20:44

Év elején lépett hatályba az az NMHH-rendelet, melynek értelmében csak korlátozott számú előre fizetős SIM-kártya lehet egy előfizető nevén. A jogszabály azt is előírja, hogy új szerződés megkötése előtt is, majd a meglévő szerződéseknél évente szükséges az újbóli adategyeztetés. A szolgáltatóknak a már meglévő szerződéseket is felül kell vizsgálniuk, meglévő ügyfeleiket 2017. június 30-ig azonosítaniuk szükséges, különben a szerződést meg kell szüntetni.

Teljes cikk

Összecsukható bárszekrény - Otthon, lakberendezés


2017 június 13. 13:20:48

Sok embernek vágya a nappali sarkába épített bársarok, de lássuk be, nem sokaknak van valóban lehetőségük erre, akár hely, akár anyagi okok miatt. Azonban nekik sem kell feltétlenül lemondaniuk teljesen abárpult adta örömökről, képes összeállításunkból ötleteket meríthetnek asaját tervekhez. A bútorkereskedelem telis-tele vankülönleges bútorszerelvényekkel és vasalatokkal, szinte nincs lehetetlen, amit ne lehetne megoldani.

Teljes cikk

Ajtók felújítása festéssel - Építés, felújítás


2017 június 13. 13:15:11

Bár újabban egyre divatosabbak a natúr fa színű ajtók, a régi mázolt felületűek még mindig lehetnek szépek és ápoltak. Ám ehhez az kell, hogy a felületük kellően sima legyen, és ne látszódjon rajtuk leverődés vagy festék felválás. Sajnos a festett ajtóknál problémát okoznak a helyiségekben uralkodó eltérő pára és hőviszonyok, no meg a használatukból adódó elszíneződések, hibák. Ilyenkor szükséges az ajtók és kereteik újra mázolása.

Teljes cikk

Szerves napelemek - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 június 13. 13:09:08

A mindenki által ismert, szilícium alapú napelemek az utóbbi években új vetélytársat kaptak. A szerves, polimer alapú fotovoltaikus eszköz olcsó, egyszerűen gyártható, környezetbarát, és szinte bármilyen felületen alkalmazható. Hátránya azegyelőre alacsony hatásfok.

Teljes cikk

PET falók - Újdonságok, érdekességek


2017 június 07. 10:53:14

A kutatók korábban is fordultak már a természet felé, hogy megoldást találjanak az ember által felhalmozott műanyag felszámolására. Eddig leginkább a műanyagevő baktériumok és gombák jelentették a reményt.

Teljes cikk

A talajművelés fontossága - Kert, növényápolás


2017 június 06. 09:30:09

Tavasztól őszig számtalan talajművelési munkafolyamatot alkalmazunk növényeink érdekében. A nagyüzemi szántás kiskerti megfelelője az ásás. A kultivátorozás kicsiben a kapálás, a fogasolás agereblyézés. De mit miért végzünk talajművelést, és milyen összefüggések működnek a talajművelési módokban? Egy kertben, kicsiben ugyanazokat a műveleteket végezzük, mint egy szántóföldön, vagy kertészeti ültetvényben, nagyban. A talajművelési eljárások segítik a növények jó fejlődését, de a helytelen talajművelés gondokat is okozhat.

Teljes cikk

LED-es él-világítások - Otthon, lakberendezés


2017 június 06. 09:19:54

Egyre divatosabbak az üvegből készült polcok, dísztárgyak, üveglap bútorok. Átlátszóságuk szépsége nem csak nappali fényben jut érvényre, az esti hangulatvilágítás további érdekes lehetőségeket kínál az üveg élek kiemelésére. Energiatakarékos LED-es, csak az üvegek élét hátulról megvilágító világítótestekkel, különleges és dekoratív hatással tehetjük egyedivé az üvegpolcokat, egyéb üvegtárgyakat.

Teljes cikk

Ajtók felújítása - Építés, felújítás


2017 június 06. 09:11:59

Az ajtók a mai korszerű igényeknek megfelelően nagy formai változáson mentek át. A sima lakótelepi lakások beltéri ajtóit is igényesebb külsőbe lehet öltöztetni, de a régi építésű lakások nyílászárói sem mindig felelnek meg a mai igényeknek. Ezeknek a felújítása azonban már sokkal nehezebben megoldható, különösen a táblás, kazettás kialakításuk miatt. Ám ez sem megoldhatatlan, ha megfelelő kivitelező cégre bízzuk afelújításukat. Az ilyen megoldásoknak előnye, hogy viszonylag gyorsan - akár egy nap alatt - elkészülnek, mégpedig falbontások és nagy felfordulás nélkül.

Teljes cikk

A természetes vizek összetétele - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 június 06. 09:01:58

A természetes édesvizek közül nem mindegyiket lehet közvetlenül mindenre felhasználni. Általában nem gondolkodunk azon, hogy miért nem habzik úgy a szappan egy karszthegységbeli üdülő fürdőszobájában, mint egy budapesti csapból folyó vízben.

Teljes cikk

Május a kertekben - Kert, növényápolás


2017 június 01. 11:45:16

Kertészeti szempontból nézve május az egyik legintenzívebb hónapunk. A tavasz már a vége felé jár, ám a nyári szárazság és nagy forróság még nem ért ide, így ebben a hónapban a legintenzívebb a növények növekedése, fejlődése.

Teljes cikk

Nem lesz több szélerőmű - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 június 01. 10:45:14

A különböző kormányzati támogatásoknak is köszönhetően azutóbbi években erősen megugrott a megújuló energiaforrások igénybevétele, nemcsak Európában, hanem hazánkban is.

Teljes cikk

Jelentős hitel lakásfelújításra - Olvasói és Közérdekű


2017 június 01. 10:39:38

Uniós forrásból 115 milliárd forint kamatmentes hitelt biztosít az MFB magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek. Több tízezer lakás vagy lakóház újulhat meg az energiahatékonyságot célzó program során.

Teljes cikk

Darált hússal töltött ravioli - Recept


2017 június 20. 15:53:08

Nem vagyok különösképpen tésztarajongó. Akkor is boldog életet élnék, ha egyáltalán nem volnaa világon. Néha amiatt készítek, hogytudom, a férjemnek hiányoznak ezek a hagyományos ízek. :) Persze, a ravioli és a hozzá hasonló töltött tészták azért kivételt képeztek eddig, mert nem láttam eddig belőle a boltok polcain gluténmentest. Olyat meg pláne nem, ami rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátból állna. De ha megoldható házilag, akkor miért is ne? :) Természetesen a zablisztes verzió soha nem lesz ugyanolyan, mint a búzalisztes, de a párom, aki egyébként kritikus ezen a téren, meg volt vele elégedve. És ez számomra igai dicséret! A mennyiség két főre szól, de alig bírtuk belapátolni, annyira laktatónak éreztük!

Teljes cikk

"Mindent bele" egytláétel - Recept


2017 május 05. 10:08:40

Anno ez az étel nálunk amolyan "gyorsan dobjunk már össze valamit" megoldásnak indult. Azóta annyiszor készítettem, s annyi különféle verzióban, hogy már-már kihívásnak érzem, hogy mindig színesítsek valamit rajta, ezért minden egyes alkalommal egyre több és több különféle összetevő kerül bele. Csak a fantáziád szab határt neki, hogy mit teszel bele. Készült már tészta helyett basmatirizzsel is, és volt, hogy olíva olaj helyett ajvár vagy házi majonéz került rá dresszingként, de savanyúsággal, kaliforniai paprikával, kígyóuborkával, spenótlevéllel is tarkítottam már. Még finomabb, ha előző este összeállítod, s fóliával a tetejénegy éjszakán át pihenteted a hűtőben, így van ideje összeérnie az ízeknek. :)

Teljes cikk

Gesztenyegolyók - Recept


2016 december 17. 14:01:04

Teljes cikk

Chips édesburgonyából - Recept


2016 december 03. 16:22:05

A hagyományos chipseket bő olajban sütik ki, s ehhez általában nem a legegészségesebb zsiradékokat használják. Ennekkövetkeztébenfogyasztásával nem csupánrengeteg kalóriát, de transzszírt is bőven bevihetünk szervezetünkbe, amely a szív és a keringési rendszer egészségére nézve bizonyítottan káros. Továbbá ellenük szól, hogy nagyon sokszor allergénekkel szennyezettek (ez a csomagoláson is fel van tüntetve, "nyomokban tartalmazhat..." kezdettel),amely miatt gluténérzékenyek, vagy egyéb autoimmun bélbetegséggel küzdő, és érzékeny emésztőrendszerű, illetve önkéntesen gluténmentesen táplálkozószemélyek nem fogyaszthatják. Ez volt az oka, hogy ki akartam próbálni, otthon hogyan készíthetek egészséges ropogtatnivalót.

Teljes cikk

Sütőtökös zsemle - Recept


2016 november 20. 12:58:32

A kenyérféléimben eddig általában tojást használtam a glutén helyettesítésére "ragasztóanyag" gyanánt, azonban tudom, hogy néhány olvasóm tojásérzékenységgel küzd, és egyre több visszajelzést kapok növényi étrendet folytató emberektől is. Hogy kedvükben járjak, megpróbáltam az őszi-téli szezon sztárját, asütőtököt felhasználni erre a célra. :) Természetesen, az utifű maghéjnak is kiemelt jelentősége van a tészta összeállításában.

Teljes cikk

Zöld energia hírei

Energiahivatal: két és félszeresére nőhet a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés Magyarországon - NAPENERGIA


2017 június 27. 07:27:19

Feldolgozta a tavaly év végén rekordmennyiségben beérkező, a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), és az adatok alapján a jövőben két és félszeresére nőhet a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés Magyarországon – tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t. A KÁT rendszer a megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés ösztönzésének egyik eszköze, a támogatási kérelmeket december 31-ig lehetett benyújtani az energiahivatalhoz. A 2428 beadott kérelemből több mint 1600 esetben hiánypótlásra szólította fel a kérelmezőt a MEKH, csaknem 800 esetben viszont azonnal kiadta a kötelező átvételi jogosultságot megállapító határozatokat. Május végén a benyújtott kérelmekből már csak 212 várt hiánypótlásra, 2200 esetben elkészült a kötelező átvételi jogosultságot megállapító határozat – közölte a hivatal. Kiemelte: a kérelmek nagy részében 0,5 megawatt alatti napelemes erőmű támogatását igényelték, de jelentős a 0,5 megawatt feletti napelemes erőművek szerepe is; ez azt jelenti, hogy a következő egy évben jelentősen nőhet a naperőművek száma Magyarországon, így a megújuló erőforrásból származó villamosenergia-termelés. A megújuló energiaforrásból előállított, kötelező átvételi támogatásban részesülő villamos energia erőművek beépített kapacitása 2015-ben 837 megawatt volt. Ha minden tervezett erőmű elkészül, akkor a hazai napelemes kapacitás – a háztartási méretű kiserőműveket nem számítva – mintegy 2100 megawattra nőne 2018 végéig. Ez összességében […]

Teljes cikk

Klímával fűteni?! - Hírek


2017 június 26. 07:03:52

Egyre több fórumon, egyre szélesebb körben bukkan fel a klímával fűtés gondolata, és elégedett felhasználói tapasztalatokról is egyre többet hallani. Cikkünkben a klímával fűtés kérdését igyekszünk körbejárni. Mi a hőszivattyú? A hőszivattyúk olyan hűtőberendezések, amelyek egy folyékony állapotú közeg elpárologtatásával egy hőcserélőn keresztül hőt vonnak el egy forrásból, majd az elpárolgott közeget összesűrítve továbbítják egy másik hőcserélőbe, ahol a magas hőmérsékletű és nyomású közeg a hőjét leadva újra cseppfolyós állapotba tud kerülni. Ez a folyamat játszódik le a hűtőszekrényekben is, ott a beltérben elhelyezett hőcserélőben az elpárolgás az élelmiszert hűti, a "kültérben„, (a hűtőszekrény hátoldalán) lévő hőcserélő ("rács„) pedig a környezetet (praktikusan: a konyhát) fűti. Feltehetőleg sokan tudják, de azért nem árt megjegyezni: a hőszivattyúk elnevezésénél a szóösszetételben az első tag a hő forrását jelenti, a második pedig azt a közeget, amelynek a hűtő körfolyamat a hőt leadja. Ennek megfelelően a levegő- levegő hőszivattyú a kültéri környezeti levegőből vonja el az elpárolgáshoz szükséges hőt, majd a kondenzációhoz a beltérben elhelyezett egység a helység levegőjét használja. Ez a hőszivattyú tehát egy, a hétköznapi nyelvben csak "klímának„ nevezett berendezést jelent, amely nyáron a folyamat megfordításával léghűtést végez. A levegő-levegő rendszerű hőszivattyúkra több mint három éve igényelhető GEO tarifa. Viszont a GEO tarifa […]

Teljes cikk

Viccnek hittük, de egyre komolyabb - Trump valóra válthatja őrült tervét - NAPENERGIA


2017 június 26. 06:56:33

Pár hónappal ezelőtt még nem sokan gondolták volna, most azonban már úgy fest, realitásként kell számolnunk azzal, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke “napelemes falat” húz fel országa mexikói határára. Az elnök egy iowai kampányeseményen először beszélt a nyilvánosság előtt ezirányú terveiről, azzal érvelve, hogy ezáltal a fal saját maga termelheti meg az építkezés költségeit. A kongresszus tagjai pártállástól függetlenül tartózkodással fogadták az ötletet, és bár a megtérülés az elvégzett számítások szerint elméletileg nem teljesen lehetetlen, azonban ésszerűsége erősen kérdéses. Viccnek hittük, de egyre komolyabb: felépülhet Trump fala Donald Trump választási kampányának egyik gyakran ismételt ígérete volt, hogy egy közel 2000 mérföldes, több mint 3200 kilométeres falat emel a mexikói határra annak érdekében, hogy megakadályozza az Egyesült Államokba irányuló bevándorlást. Az elnök csütörtökön először beszélt arról a nyilvánosság előtt, hogy a beígért falat fotovoltaikus, vagyis villamos energia termelésére alkalmas (pv) panelekkel borítaná. A Politico értesülései szerint korábban Trump egy, a kongresszus republikánus tagjaival a Fehér Házban tartott megbeszélésen vetette fel a napelemekkel kapcsolatos tervét. A kongresszusi tagok értesülések szerint hűvösen fogadták Trump tervét, a képviselők pártállástól függetlenül elsősorban a projekt hasznosságát és várható költségeit firtatták. Mexikó a kezdetektől elzárkózott attól, hogy bármilyen új fal felhúzásának költségeihez hozzájáruljon. Valami unikális dolgon gondolkodunk, a déli határról beszélünk. […]

Teljes cikk

Megpróbáljuk napelemmel - NAPENERGIA


2017 június 26. 06:54:22

A lakóautózás a szabadságról szól. Nincs annál jobb dolog, mint amikor a tengerparton vadkempingezve a lemenő nap fényében sütjük a csevapot, serényen töltögetjük a Pro?eket és boldogan idézzük fel az elmúlt pár nap varázslatos élményeit. Aztán beindítom az aggregátort, aminek a hangja hirtelen visszaránt az energiaválság kegyetlen valóságába. A másfél kilowattos Honda generátort Géza barátomtól kaptam, sokszor mentett meg a mozdulatlanságtól, fontos kiegészítő az olyan hardcore lakóautósoknak, mint mi vagyunk. Amióta megvan a csótány, egy kezemen meg tudom számolni a kempingben töltött éjszakák számát. Sokkal vonzóbb a vadregényes, találomra kijelölt helyeken letáborozni. A civilizáció béklyóit lerázva előfordult néhányszor, hogy fejvakarva pingvineztünk a Ducato mellett, a legnagyobb körültekintés mellett is le lehet annyira meríteni az akksikat, hogy a kettőfeles dízel csak a behúzómágnesét csattogtassa. Az indítóakkumulátor és a lakótér akkumulátora összesen 200 Ah kapacitásúak. A belső világítás 90%-ban LED-es, a vízszivattyú és az egyéb szórakoztatóelektronikai eszközök viszont éhesek az áramra. A bulika (hangos zene, világítson minden, jé! tükörgömb, hol van a gitárerősítő, oda még kell egy karácsonyi fényfüzér, oda is kettő) végképp lehúzós tud lenni. Ha áram kell és nincs konnektor, akkor vagy Géza barátom végső megoldása jöhet szóba, vagy a napelemek felé kell fordulni. Elkezdtem kutakodni, információt gyűjteni, a neten talált […]

Teljes cikk

Napelemben erősít Magyarország - NAPENERGIA


2017 június 23. 16:15:10

Napelem-telepítési boom indul Magyarországon; erre utal a múlt év végén beadott engedélykérelmek tömege – írja szerdai számában a Világgazdaság. Az együtt mintegy 500 milliárd forintnyi projekt részben az importot, de 60 százaléka a hazai gazdaságot erősítheti. A leendő beruházók múlt év végén együtt 1350 megawattnyi ilyen kapacitás létesítésére kértek engedélyt – mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Az emögött álló, mintegy 2500 kérelmet azért adták be a cégek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz a múlt év utolsó napjaiban, mert 2017. január 1-jétől már más, a korábbinál szigorúbb szabályozás vonatkozik a megújuló alapú beruházások támogatására. (Nemcsak itthon, világszerte is nagyon hódít a napenergia.) Az 500 milliárd forintnyi szolárprojekt kiadásaiból körülbelül 40 százalékot visz el az importnapelem beszerzése, 60 százalék viszont a telepítéshez szükséges kiegészítő eszközökre, illetve a szerelésre, telepítésre fordított összeg. Mintegy 300 milliárd értékben tehát közvetlenül is a magyar gazdaságot erősítő megbízások születhetnek. Kiss Ernő szerint viszont nem biztos, hogy az összes engedélykérelmet kedvezően bírálja el az energiahivatal, és az sem, hogy az engedélyezett beruházások mindegyike megvalósul – olvasható a Világgazdaságban az MTI tudósítása szerint. Forrás: napi.hu

Teljes cikk

Már a kánikula elején sok áramot fogyasztunk - Hírek


2017 június 23. 07:32:42

Már most, a kánikulai napok kezdetén 10 százalékkal ugrott meg az elektromos hálózatok napi csúcsterhelése - értesült az InfoRádió a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettesétől. Tihanyi Zoltán szerint mindez azt jelenti, hogy ezekben a napokban 6200 megawatton van a napi legnagyobb felhasználás. Szerdán és csütörtökön körülbelül 6200 megawattos volt a csúcsterhelés a magyar rendszerben, míg az elmúlt hetekben a kellemes 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletben 5600-5700 megawatton volt a napi legnagyobb igénybevétel. Ez már jelentős, 10 százalék körüli emelkedés - ismertette Tihanyi Zoltán. Hozzátette, hogy ez az érték a napi legnagyobb teljesítményt jelenti, amit negyedórás átlagban rögzítenek a statisztikákban. A vezető elmondta, hogy a pillanatnyi értékeket a MAVIR honlapján is nyomon lehet követni, és grafikus formában is közzéteszik azokat a honlapon, így visszamenőleg is meg lehet nézni. "A másik fontos mérőszám az egész nap felhasznált villamos energia mennyisége, ami kicsit kisebb arányban növekszik, mint a csúcsterhelés„ – tudatta a MAVIR vezérigazgató-helyettese. Elmondta, hogy jellemzően minél hosszabb ideig tartanak a szélsőséges viszonyok - akár az extrém kánikula, akár a jelentős hideg -, annál erősebb annak a hatása a fogyasztásra - legalábbis egy bizonyos mértékig. Hiszen nem egyik pillanatról a másikra hevülnek fel az épületeink, úgyhogy a hűtésre fordított energiaigény is napról napra növekszik […]

Teljes cikk

A jövő áramforrásával henceg a NASA - NAPENERGIA


2017 június 22. 12:14:36

Feltekerhető napelem-modult tesztel a NASA a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), hogy megtudja, mennyire hatékonyak a könnyen szállítható panelek, mennyiben válthatják ki a jövőben a szokásos merev alkatrészeket – derül ki az amerikai űrhivatal Instagramjáról. Már az előtt, hogy a Föld felszínén igazán elterjedtek volna a napelemek, az űrben már viszonylag régóta használják ezeket a különböző műholdak energiabiztosítására. Azonban eddig kőkeményen számolni kellett az űrben használt ampereket, mert a jelenleg használt technológia nagy súlya és helyigénye miatt nem lehetett akármennyit felpakolni egy szondára. A tekercselhető filmréteg viszont erre megoldást jelenthet, mintegy 20 százalékkal könnyebb és négyszer kevesebb helyet foglal. Hétfőn a földi irányítás bontotta ki az első, az ISS robotkarjára feszített berendezést, hogy az elkövetkező napokban megmérjék, mennyire hatékony a technológia. Ha a filmes réteg beválik, akkor amellett, hogy a jövőben könnyebb lesz az űreszközök áramellátása, a teszt jó belépő lesz arra is, hogy a civil életben is  elterjedjen a háztetőkön és a napelem-farmokon. Forrás: napi.hu

Teljes cikk

Félrevezetők az energiacimkék - Hírek


2017 június 22. 07:59:17

A háztartási készülékek sokkal több energiát fogyasztanak, mint amennyit a gyártók feltüntetnek – derült ki egy európai uniós felmérésből. A televíziók, mosogatógépek és hűtőszekrények esetenként kétszer annyi energiát is fogyaszthatnak, mint amennyit az energiacimkéken feltüntetnek. A 18 hónapos vizsgálat alatt igen széles körben, A-tól G-ig terjedő energia osztályban vették górcső alá a termékeket, s találtak jelentős eltéréseket a szelektív mérési módszerek miatt. A korszerű televízió készülékeknél például ultra nagy felbontásra vagy széles dinamikatartományra kapcsolva a tesztelt hét készülék közül négy fogyasztott jóval többet, köztük az egyik energiafelhasználása 100 százalékkal haladta meg a cimkén jelzett értéket. Egy másik televíziónál a fogyasztás 47 százalékkal nőtt, amikor az európai szabványmérés helyett valós körülmények között tesztelték a készüléket. Chris Spiliotopoulos, az Európai Környezetvédelmi Állampolgári Szabványügyi Szervezet szakértője, a jelentés társszerzője szerint politikai döntéshozóknak az lenne a feladatuk, hogy megfelelő irányt mutassanak a szabványosítási testületeknek, hogy a sztenderdek jobban tükrözzék a valós életkörülményeket. “A polgárok és a bolygónk számára a legjobb megoldás érdekében már nem támaszkodhatunk az elavult és nem reprezentatív vizsgálati módszerekre, amelyek tisztességtelen játékteret biztosíthatnak.” – fogalmazott a szakember. A tervek szerint az energiahatékonyság növelésével 2020-ra 9, 2030-ra 15 százalékkal kívánják mérsékelni az Európai Unió környezetterhelését, miközben a háztartások energiaszámlái éves szinten 500 […]

Teljes cikk

Közös megújuló energia projekteket indítana az MVM és a Roszatom - Hírek


2017 június 22. 07:35:55

Az együttműködés fejlesztéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern és az MVM Zrt. Moszkvában az Atomexpo 2017 nemzetközi fórumon. A megállapodás célja a kétoldalú együttműködés fejlesztése a Paksi Atomerőmű szervizelése, illetve a nukleáris üzemanyag szállítása terén, közös atomenergetikai projektek megvalósítása Oroszországban, valamint harmadik országokban, a nukleáris képzés, illetve szakemberképzés, valamint a tudományos kutatások és fejlesztések vonatkozásában. A közös nyilatkozat azt is rögzíti, hogy a felek érdekeltek abban, hogy Közép- és Kelet-Európában, valamint a balkáni térségben fejlesszék az üzletet a megújuló energiaforrások terén, beleértve a kis teljesítményű vízerőműves projekteket.  A Rusatom Szerviz Rt. hétfőn szerződést kötött az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel a paksi atomerőmű GCN-317-es főkeringtető szivattyúinak karbantartásához és ütemterv szerinti javításához szükséges tanácsadói szolgáltatásról. A Rusatom Nemzetközi Hálózat és a Debreceni Egyetem egyetértési emlékeztetőt írt alá közös oktatási és tudományos projektekről. A munka a műszaki fázisba ér. Mindenekelőtt azokat a lépéseket fogjuk megtenni, amelyek a terület előkészítését célozzák, ugyanakkor Pakson is akarjuk már látni a nyomát az építkezésnek 2018-ban, tehát a felvonulási épületeket, a lakóterület előkészítését – mondta Süli János, paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter az Atomexpón. Az erőmű építésén dolgozókat nemcsak Pakson, hanem a régió más olyan településeinis szeretnék elhelyezni, ahonnan az erőmű elérhető, olyan szállásokon, amelyek később más […]

Teljes cikk

Több tízmilliárdos EU-pénzből újul meg a vidéki távfűtés - Hírek


2017 június 22. 07:31:17

Két, nyitott, uniós pályázati lehetőség segíti a vidéki városok távfűtési rendszerének korszerűsítését összesen 45 milliárdos keretösszeggel. Mind a két felhívásra már benyújthatóak a kérelmek, így ennek apropóján megnéztük, hogy hogyan állnak a pályázatok. A távhőtermelő és távhőszolgáltató gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz új fogyasztók rendszerbe kapcsolására, távhőtermelő berendezések energiahatékony korszerűsítésére, illetve megújuló energiaforrásokat hasznosító távfűtő/távhűtési és távhőtermelői rendszerek kialakítására. A  pályázatok még márciusban jelentek meg a hivatalos pályázati oldalon. A “Távhő-szektor energetikai korszerűsítése” című KEHOP-5.3.1-17 kódszámú felhívás 31,47 milliárdos keretösszeggel, míg a “Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” című KEHOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás pedig 13,49 milliárdos összeggel. Mindkét pályázat esetében fontos azt megemlíteni, hogy a fejlesztések Magyarország teljes területén megvalósulhatnak, illetve, hogy a támogatás minimális mértéke 10%, a maximális pedig 60%. A KEHOP-5.3.1-17 pályázatról röviden A rendelkezésre álló keretösszeg 31,47 milliárd. Az igényelhető támogatás összege minimum 20 millió, maximum 4 milliárd forint. Várhatóan 8-300 db kérelmet támogatnak. Az uniós forrást a pályázók felhasználhatják szolgáltatói hőközpontok szétválasztására, felhasználói hőközpontok korszerűsítésére, távhőtermelő berendezések energiahatékony korszerűsítésére, új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolására, új kooperációs gerincvezeték kiépítésére, primer hőtávvezetékek cseréjére és a hőtároló létesítése. A támogatási kérelmet távhőszolgáltató gazdasági társaságok, valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (mint konzorciumvezető) nyújthat be. A kérelmeket május 30-tól már be lehet nyújtani, az első szakaszhatár […]

Teljes cikk

Tudományos hírek

Családra lelt a legfurább kihalt állat


8 Ju y, sd. n 2017 10

Annyira egyedi volt a külleme, hogy nem tudták hova besorolni. Mostanáig.

Teljes cikk

Egy eddig ismeretlen dinoszauruszfajt fedeztek fel


8 Ju y, sd. n 2017 09

Hatalmas termetű volt az ősgyík.

Teljes cikk

Új papagájfajt fedeztek fel a mexikói Yucatán-félszigeten


Jun 27 ay. 2017 17:5

Három éve figyelték meg először, most jelent meg a leírása.

Teljes cikk

Újabb horrorisztikus tetemet sodort partra az óceán


Jun 27 ay. 2017 16:5

Folytatódik a kardszárnyú delfinek támadássorozata a dél-afrikai nagy fehér cápák ellen.

Teljes cikk

Egyelőre nem sokat segítene a génkészlet rutinszerű feltérképezése


Jun 27 ay. 2017 15:4

Az új információknak csak kis része válik hasznossá a páciens gyógyításában.

Teljes cikk

70 százalékkal kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást


Jun 27 ay. 2017 14:4

Ennyi szükséges ahhoz, hogy a szén-dioxid-koncentráció állandóvá váljon.

Teljes cikk

Tudja-e, hogyan állítanak elő elektromos áramot a halak?


Jun 27 ay. 2017 12:5

Az elektromos halak alaposan megelőzték Galvanit és Voltát.

Teljes cikk

Megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon


Jun 27 ay. 2017 12:5

A felnőttkori cukorbetegség már magzatkorban megelőzhető.

Teljes cikk

Megszólalt a NASA is ufóügyben


Jun 27 ay. 2017 12:0

Több pletyka kapott szárnyra arról, hogy fontos bejelentésre készülnek.

Teljes cikk

Világszerte felgyorsult a tengerek vízszintjének emelkedése


Jun 27 ay. 2017 11:2

A grönlandi jégolvadás 2014-ben a vízszint-emelkedés 25 százalékát okozta.

Teljes cikk

Mini Pompejire bukkantak Rómában


Jun 27 ay. 2017 10:4

Egy tűzeset miatt elpusztult arisztokrata ház maradványai kerültek elő.

Teljes cikk

Hihetetlen dolgot derítettek ki a vízről


Jun 27 ay. 2017 09:5

Lehetséges, hogy két különböző folyadék alkotja.

Teljes cikk

Négy és fél milliárd éves meteoritot találtak Hollandiában


Jun 27 ay. 2017 09:4

Fontos utalásokat tartalmazhat a Naprendszer létrejöttéről.

Teljes cikk

Több mint hét évtizede megfejtetlen rejtély Kassa bombázása


un 2 26 y,. 017 21:04

A kassai incidens miatt lépett be a Szovjetunió elleni háborúba Magyarország.

Teljes cikk

Rejtélyes kipusztulási hullám söpört végig a Földön


un 2 26 y,. 017 17:20

Több mint kétmillió éve kihalt a tengeri emlősfajok fele.

Teljes cikk

A szoptatás az anya egészségét is védi


un 2 26 y,. 017 16:37

Az anyai szívroham és agyvérzés kockázatát is csökkentheti.

Teljes cikk

Kiderült, mennyit ér a Nagy-korallzátony


un 2 26 y,. 017 13:23

Pénzben is meghatározták az értékét.

Teljes cikk

Anonymus: A NASA bejelenti, hogy megtalálták az idegeneket


un 2 26 y,. 017 12:35

Furcsa videóval jelentkezett a hírhedt hackercsoport.

Teljes cikk

Föld körüli pályára állították Bulgária első távközlési műholdját


un 2 25 y,. 017 14:04

Várhatóan húsz évig üzemel majd.

Teljes cikk

Teljesítette-e Széchenyi az akadémiaalapító felajánlását?


un 2 25 y,. 017 10:43

A sokszor fel-felbukkanó vádak szerint nem, de mi az igazság?

Teljes cikk

Húsz éve halt meg a mélység kalandora


un 2 25 y,. 017 09:29

Cousteau kapitány élete kész kalandregény volt.

Teljes cikk

Fogékony az összeesküvés-elméletekre?


un 2 23 y,. 017 16:38

Az emberek jelentős része hajlamos elhinni a konspirációs teóriákat. Tesztelje, hogy Ön mennyire!

Teljes cikk

Szeptember 29-én rendezik a kutatók éjszakáját


Jun , 2 da. 2017 13:

Egész Európában ünnepelt fesztivál.

Teljes cikk

Barlangnap: a Gömör-Tornai-karszt barlangvilága tárul fel idén


Jun , 2 da. 2017 13:

A tárlat egy hónapon keresztül lesz látható.

Teljes cikk

Sisi és a magyarok a bécsi Hofburgban


un 2 23 y,. 017 17:47

Sisi magyarokhoz fűződő kapcsolatáról nyílt kiállítás a bécsi Hofburgban

Teljes cikk

Egy titokzatos bolygó keringhet a Naprendszerben


un 2 23 y,. 017 16:21

Ez lehet a 10. planéta.

Teljes cikk

Drámaian felmelegedett a Ligur-tenger


un 2 23 y,. 017 16:02

Egyes helyeken akár a 30 fokot is eléri a vízhőmérséklet.

Teljes cikk

Brit tudósok: keresztrejtvény-fejtés mellett szexeljen is!


un 2 23 y,. 017 15:46

Ötven év felett a rendszeres szex jelentősen javítja az agyi funkciókat.

Teljes cikk

Kozmikus üzenetet hordoz az 5200 éves hieroglifa


un 2 23 y,. 017 14:01

Rendkívül ősi képírásokat találtak Egyiptomban.

Teljes cikk

Bíróság előtt Hitler szülőházának sorsa


un 2 23 y,. 017 14:35

Alkotmánybíróságon tárgyalják Hitler ausztriai szülőházának kisajátítási ügyét

Teljes cikk

Ismét kilyukaszthatják Maci Laci bundáját


un 2 23 y,. 017 13:34

Megszüntetik a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvék védettségét

Teljes cikk

Igazi csodabogár a készülő szupergyors helikopter


Jun , 2 da. 2017 10:

Hihetetlenül halk és még az üzemanyagot sem habzsolja.

Teljes cikk

Kilencvenkilenc éve nem látott napfogyatkozásra készül az USA


un 2 23 y,. 017 09:23

A Hold teljesen kitakarja majd a Napot, utoljára 1918-ban volt ilyen.

Teljes cikk

Pusztító szovjet forgószél csapott le Hitler hadaira


Jun , 2 da. 2017 19:

A Bagratyion-hadművelettel vette kezdetét a Harmadik Birodalom katonai összeomlása.

Teljes cikk

Jelentős leletet tártak fel Aquincumban


Jun , 2 da. 2017 16:

Egy 1700 éves négykerekű luxus utazókocsi maradványait találták meg.

Teljes cikk

Felrobbant a floridai folyó egy vödör víztől


Jun , 2 da. 2017 15:

A látszólag ártatlan cselekedet miatt perbe foghatják a tettest.

Teljes cikk

Kockák lesznek az idősebb apák fiai


Jun , 2 da. 2017 15:

Egyelőre nem tisztázott, mi okozza ezt.

Teljes cikk

Allergiás a húsra? Lehet, hogy kullancs csípte meg


Jun , 2 da. 2017 13:

Encephalitisen és Lyme-kóron kívül húsallergiát is terjeszthet a kullancs.

Teljes cikk

Furcsa marsi kőkör a Curiosity felvételén


Jun , 2 da. 2017 11:

Megmozgatta az ufóhívők fantáziáját a képződmény.

Teljes cikk

Tudja-e, mi köze a csordaszellemnek a Voronoj-cellázáshoz?


1 Ju y, sd. n 2017 17

A csordaállatok geometriai törvényszerűségnek engedelmeskedve biztosítják a túlélést.

Teljes cikk

Tudományos célra ajánlotta fel agyát a híres sportoló


1 Ju y, sd. n 2017 15

A jövőbeli amerikaifutball-játékosokat szeretné segíteni.

Teljes cikk

Lerántotta a szörföst a deszkáról az óriáskalmár


1 Ju y, sd. n 2017 14

Ki akarta húzni a partra, de az állat védekezett.

Teljes cikk

Veszélyes gyomnövény terjeszkedik a Kiskunságban


1 Ju y, sd. n 2017 14

A Szosznovszkij-medvetalp maradandó károsodást okozhat.

Teljes cikk

Istenről és Izraelről is értekezett Einstein most elárverezett leveleiben


1 Ju y, sd. n 2017 13

Albert Einstein becses magánlevelei 190 ezer euróért keltek el.

Teljes cikk

Gombaszedés közben leltek rá az egyedülálló aranytárgyra


1 Ju y, sd. n 2017 13

Bronzkori arany lábvértet találtak Szeged közelében.

Teljes cikk

Kihalásba alusszák magukat a mogyorós pelék


1 Ju y, sd. n 2017 11

Nagy-Britanniában 70 százalékkal csökkent az állományuk.

Teljes cikk

Magyar részvétellel indul útjára a PLATO exobolygó-kereső program


1 Ju y, sd. n 2017 10

A rendszer összeállításában és a mérési módszerek fejlesztésében kapnak fontos szerepet.

Teljes cikk

Pusztító hőhullámok fenyegetik az emberiséget


1 Ju y, sd. n 2017 09

A századfordulóra minden négy emberből háromnak pusztító hőséggel kell szembenéznie.

Teljes cikk

Négy újabb békafajt fedeztek fel Indiában


Jun 20 ay. 2017 20:5

A nemzetséget először egy magyar zoológus írta le.

Teljes cikk

Náci relikviák példátlan gyűjteményére bukkantak


Jun 20 ay. 2017 19:1

Hitlerhez köthető náci relikviák kollekciójára akadtak Argentínában

Teljes cikk

Autós hírek

Már rendelhető a Peugeot 5008-as


2017 június 22. 05:38:35

Szeptemberi gyártásra fogadnak Peugeot 5008 megrendeléseket, az első nagyobb szállítmány július végén-augusztusban ér hazánkba.

Teljes cikk

Több mint univerzális - ?koda Octavia RS és Scout menetpróba


2017 június 22. 05:02:40

A frissített RS és Scout modellekkel vált teljessé az Octavia palettája.

Teljes cikk

A második félidő - Volkswagen Golf R, GTE és e-Golf menetpróba


2017 június 21. 05:42:14

A modellfrissítés első fázisában az új 1,5-ös TSI mellett a GTD és a GTI mutatta meg magát, most pedig egy újabb hármasfogaton volt a sor.

Teljes cikk

A BMW felkészült az elektromos jövőre


2017 június 01. 09:40:16

Magyarországon járt a BMW i és iPerformance modelleket bemutató rendezvénye, az Electric Now Tour.

Teljes cikk

Második menet - Opel Insignia menetpróba


2017 május 29. 07:50:59

Hibáit kijavította, előnyös tulajdonságaira ráerősített az Insignia, így újra a cégautók toplistása lehet.

Teljes cikk

Erős kezdés - megérkezett az Alfa Romeo Stelvio


2017 május 19. 06:37:43

A Matta nevű terepjáró bukás volt az ötvenes évek elején, a Stelvio SUV-nak sokkal jobbak az esélyei. Kezdjük azzal, hogy szép.

Teljes cikk

Nagyképű - Volkswagen Golf menetpróba


2017 május 18. 05:39:07

Mivel az 1,5-ös turbómotort mi még nem kapjuk meg, a Golf-frissítés a belső tér kijelzőiben érhető tetten.

Teljes cikk

Mindenre kapható - Seat Leon Cupra 300 menetpróba


2017 május 15. 05:39:43

Háromféle karosszériaváltozatban is elérhető minden idők legerősebb utcai Cuprája, melyet a castelloli versenypályán próbáltunk ki.

Teljes cikk

Megérkezett a VW Crafter


2017 május 11. 06:40:56

Már rendelhető a Volkswagen Crafter, amely meglepő módon a Transporternél személyautósabb vezetői pozíciót nyújt.

Teljes cikk

Szemen szedett - ?koda Octavia menetpróba


2017 május 04. 05:03:48

A fura fényszórót leszámítva nem sokat változott a felfrissített Octavia, viszont sokkal többet tud!

Teljes cikk