Hírközpont - Barkacsonline.hu

Hozzáadás a kedvencekhez
Főoldal Barkács, építkezés, kert Zöld energia Tudomány Autó Számítástechnika, telefon Webshop

Barkács, építkezés, kert

?röljünk, pelyhesítsünk a konyhában - Kert, növényápolás


2017 augusztus 02. 08:46:14

Rengeteg konyhai kisgép beszerezhető, de talán a legkülönlegesebbek közöttük a konyhai malmok és pelyhesítők, melyekkel magunk őrölhetünk lisztet, vagy készíthetünk gabonapelyheket.

Teljes cikk

Gipszbeton szerkezetek - Építés, felújítás


2017 augusztus 02. 08:38:38

Ennek az építési módnak közel 50 éves múltja van, akkor kísérletezték ki a porózus gipszlapok mellé öntött híg cementhabarcs gyors dermedését és kötését. A tapasztalatok felhasználásával és azokat tovább fejlesztve újabban egyre gyakrabban használják az építészek ennek a speciális technikának az előnyeit. A technológia tág teret biztosít a szabad térkialakítás és az építészeti-konstrukciós szabadság kiterjesztésében. A gipszbeton építési mód kielégíti a korszerű építési rendszerekkel szemben támasztott statikai és épületfizikai igényeket is.

Teljes cikk

Bordűrök, díszítő csíkok otthonunkban - Építés, felújítás


2017 augusztus 02. 08:32:03

A különféle felületeket - pl. mennyezeteknél, szobák oldalfalainál vagy akár kerámia padlókon - keretező szegélyeket nevezzük bordűrnek. Céljuk a felületek díszítése, elhatárolása és előnyös kiemelése. Szinte bárhol alkalmazhatók, segítségükkel megtörhető a falak, burkolatok túlzott egyöntetűsége, alkalmazásuk az utóbbi időben újra divatos lett. A kialakításukhoz szükséges anyagok választéka is jelentősen megnőtt, méreteik nagyon változatosak, és ez is növeli a felhasználásuk iránti érdeklődést.

Teljes cikk

Autók belső takarítása - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 augusztus 02. 08:22:11

A gépkocsikat sokszor csak kívülről ápoljuk többé-kevésbé rendszeresen, a belsejére már sokkal kevesebb figyelmet fordítunk. Ám hiába ragyog kívülről az autónk, ha a belseje elhanyagolt. A por és az egyéb szennyeződések a kocsi belsejében ugyan kevésbé látszanak, mégis jelen vannak, és esetenként még az utazási komfort érzetet is hátrányosan befolyásolják. Egy alapos belső takarítással azonban szinte megújul az autó belső tere, és ezzel a belső anyagok tartósságát is növelni lehet.

Teljes cikk

Festékek eltávolítása - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 augusztus 02. 08:16:55

Vannak olyan esetek, amikor arégi, többször átfestett ajtók, ablakok, kerítésekvagy egyéb használati tárgyainkról már nagyon is ajánlatos a testes bevonatok eltávolítása. A munka nem kellemes, és elég hosszadalmas is, különösen, ha tagolt felületekről van szó. Az ilyen munkákat csak jól szellőztetet helyen, vastag, vegyszerálló gumikesztyűben ajánlott végezni, mert a marószerek gőzei esetenként bőrirritációkat okozhatnak.

Teljes cikk

Fémkerítések festése - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 július 30. 20:56:23

Bárhogyan is óvjuk a külső fémkerítéseket és korlátokat, egy idő múlva a bevonatuk mindenképpen felújításra szorul. Az időjárás szélsőséges hatásai, és az előzőleg nem kellő gondossággal felvitt festékbevonat felválása miatt kialakult rozsdásodás teszi szükségessé az újabb és hatásos védőmázolás elvégzését. A kisebb korrodált gócok még esetleg helyi javításokkal kezelhetők, ám utána a megkopott, elöregedett festékrétegeket mindenképpen érdemes teljes egészében felújítani.

Teljes cikk

Százlakásos passzívház - Építés, felújítás


2017 július 30. 20:50:29

A 25 éve kidolgozott passzívház követelmények alkalmazásával 70-90 százalékkal lehet csökkenteni az épületek primer- és fűtési energiaszükségletét. A passzív ház technológia pár éve ért Magyarországra, ekkor épült meg az első minősített passzívház a Pest megyei Szadán.

Teljes cikk

Aszalás - Kert, növényápolás


2017 július 13. 22:27:12

Az aszalt élelmiszerek egészségesek, semmilyen tartósítószer nem kell ehhez a tartósításhoz. Ha szakszerűen tároljuk, akkor hosszú ideig, akár 1 évig is elállnak, ráadásul nincs további tárolási költségünk sem, pl. energiafogyasztás, mint a fagyasztásnál. A zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények megőrzik aromájukat, színüket és tápértéküket is. Fogyaszthatjuk rágcsálnivalóként, főtt ételben, süteményben, és kompótot is készíthetünk belőlük.

Teljes cikk

Nyári munkák a kertben - Kert, növényápolás


2017 július 13. 22:24:00

Nyáron a betakarítás mellett is bőven akad tennivaló a kertben, az aktív pihenés jegyében. Öntözés, gyomlálás, némi növényvédelem, szóval nyáron is nagyüzem.

Teljes cikk

Nyári veteményezés - Kert, növényápolás


2017 július 13. 22:20:15

A közvélekedésben a tavasz a veteményezés, a nyár a sok öntözés, az ősz a betakarítás időszaka. A haszonkerti növények óriási fajtaválasztékának köszönhetően ezek az időszakok összekeverednek, hiszen rövid tenyészidejű zöldségeket még júliusban és augusztusban is vethetünk, természetesen akkor, ha az öntözésük megoldott.

Teljes cikk

Fűnyírásról, biztonságról - Kert, növényápolás


2017 július 13. 21:51:21

A legáltalánosabb kerti szerszámgépünk. Akinek csak egy mákszemnyi kertje is van, kicsi pázsittal, annak már fűnyíróra is szüksége van. Persze a terület nagyságától, a gyep minőségétől és a terepviszonyoktól függ, hogy milyenre, vagy legalábbis, hogy milyen lenne az optimális. A használatát pedig mindenki tudja. Vagy mégsem?

Teljes cikk

Erkélyek, teraszok árnyékolása - Otthon, lakberendezés


2017 július 13. 21:30:55

Akinek van erélye, vagy terasza, az anélkül élvezheti a szabad levegőt, hogy kilépne megszokott komfort zónájából, ám az erős napsütés ellen szükségszerűen védekezni kell. Az árnyékoló szerkezetek közül van néhány újdonság, de egyéb kreatív megoldásokkal is meg lehet teremteni a Nap sugarai elleni védelmet, ha csak részben is. Az alábbiakban néhány ilyen megoldást mutatunk be a választás megkönnyítése érdekében.

Teljes cikk

Külső és belső árnyékolók - Otthon, lakberendezés


2017 július 13. 21:23:45

Az épületek ablakfelületeinél nagyon lényeges a különféle árnyékolók használata. Ezek hatásossága attól is függ, hogy milyen anyagúak és hogy kívül vagy belül kerülnek-e felszerelésre. A nagy melegek idején védekezni kell a Nap égető sugarai ellen. Azárnyékoló megoldások számos fajtája közül lehet választani. A belső térben sokkal szűkebbek a hőség elleni védekezés lehetőségei és kevésbé hatásosak is, ezért jobb kívülről árnyékolni, mint belülről.

Teljes cikk

Hűtőszekrény helyes használata - Otthon, lakberendezés


2017 július 13. 21:18:14

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelni az élelmiszerek helyes tárolására. De nem elég, ha az étel nem romlik meg, ízletesnek és frissnek is kell maradnia, hogy legyen gusztusunk megenni, amikor elővesszük a hűtőszekrényből.

Teljes cikk

Villám- és túlfeszültség-védelem - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 július 13. 19:24:14

A nyári zivatarok jelentős villám tevékenységgel párosulnak. Afelhőkben felhalmozódó hatalmas feszültségek nagyobb részben a szomszédos felhők felé kisülnek, miközben óriási energiák szabadulnak fel - villámlik, dörög. Ugyanez a jelenség zajlik le akkor is, amikor a felhő töltése a föld irányába sül ki, ami már komolyabb veszélyforrás. Júniusban egy hatalmas villám Portugáliában akkora erdőtüzet okozott, hogy több tucat ember égett meg benne.

Teljes cikk

Öntözésről, szivattyúkról - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 július 13. 18:53:24

Kertünk öntözésének leggazdaságosabb módja a saját vízforrásból - másképpen víznyerő helyről - szivattyúzott víz. A víznyerő hely üzemi vízszintje határozza meg, hogy felszíni, vagyis száraz beépítésű, ún. kerti szivattyút, vagy búvárszivattyút érdemes-e használni. Az öntözéshez legmegfelelőbb szivattyú kiválasztásakor azonban még sok más szempontot is figyelembe kell vennünk.

Teljes cikk

Ellenőrizni fogják a klímaszerelést - Olvasói és Közérdekű


2017 július 13. 18:48:55

Vége annak az időnek, amikor bárki bárhol, bárkitől vásárolhatott klímaberendezést, bárkivel felszereltethette, majd üzemeltethette kedvére, és akár a hűtőközeget is kiengedhette a levegőbe. Szabályok eddig is voltak, de most már be is tartatják őket. Ha valaki azt gondolja, a klímakészülékek vásárlása egyszerű feladat - bemegyünk egy áruházba, vagy egy keresünk egy webshopot számítógépünkön, veszünk (rendelünk) egy berendezést, és majd valakivel felszereltetjük -, az tévedésben van. Ma már a barkácsáruházak is betartják, -tartatják a szabályokat.

Teljes cikk

A korlátlan roaming korlátai - Olvasói és Közérdekű


2017 július 13. 18:31:04

Mint ahogy előző lapszámunkban már beszámoltunk róla, az Európai Bizottság a méltányos használatról és a roamingdíjak eltörlésének fenntarthatóságáról szóló végrehajtási rendelete 2017. január 6-án lépett életbe, ennek értelmében 2017. június 15-től kivezetik a kiskereskedelmi roaming többletdíjakat. Az új rendelet azonban nem biztosít korlátlan lehetőséget az Unión belül telefonálni és internetezni vágyóknak.

Teljes cikk

Kavicsfestés - Kert, növényápolás


2017 július 13. 18:15:42

Jó ajándékötlet a kavicsfestéssel életre keltett kis kövek elkészítése. Nem igényel sok felszerelést, és az egész alapja, a kavics, szinte bárhonnan begyűjthető.

Teljes cikk

Ültetőkosaras támfalak - Kert, növényápolás


2017 július 13. 18:08:46

A tereprendezés az egyik elsődleges feladat a kerttervezésnél. Lehetséges, hogy a kert szintkülönbségei miatt szükségünk lesz támfalak kialakítására is. A számtalan megoldás közül most az ültetőkosaras vagy más néven virágvályús támfalakkal foglalkozunk.

Teljes cikk

Darált hússal töltött ravioli - Recept


2017 június 20. 15:53:08

Nem vagyok különösképpen tésztarajongó. Akkor is boldog életet élnék, ha egyáltalán nem volnaa világon. Néha amiatt készítek, hogytudom, a férjemnek hiányoznak ezek a hagyományos ízek. :) Persze, a ravioli és a hozzá hasonló töltött tészták azért kivételt képeztek eddig, mert nem láttam eddig belőle a boltok polcain gluténmentest. Olyat meg pláne nem, ami rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátból állna. De ha megoldható házilag, akkor miért is ne? :) Természetesen a zablisztes verzió soha nem lesz ugyanolyan, mint a búzalisztes, de a párom, aki egyébként kritikus ezen a téren, meg volt vele elégedve. És ez számomra igai dicséret! A mennyiség két főre szól, de alig bírtuk belapátolni, annyira laktatónak éreztük!

Teljes cikk

"Mindent bele" egytláétel - Recept


2017 május 05. 10:08:40

Anno ez az étel nálunk amolyan "gyorsan dobjunk már össze valamit" megoldásnak indult. Azóta annyiszor készítettem, s annyi különféle verzióban, hogy már-már kihívásnak érzem, hogy mindig színesítsek valamit rajta, ezért minden egyes alkalommal egyre több és több különféle összetevő kerül bele. Csak a fantáziád szab határt neki, hogy mit teszel bele. Készült már tészta helyett basmatirizzsel is, és volt, hogy olíva olaj helyett ajvár vagy házi majonéz került rá dresszingként, de savanyúsággal, kaliforniai paprikával, kígyóuborkával, spenótlevéllel is tarkítottam már. Még finomabb, ha előző este összeállítod, s fóliával a tetejénegy éjszakán át pihenteted a hűtőben, így van ideje összeérnie az ízeknek. :)

Teljes cikk

Gesztenyegolyók - Recept


2016 december 17. 14:01:04

Teljes cikk

Chips édesburgonyából - Recept


2016 december 03. 16:22:05

A hagyományos chipseket bő olajban sütik ki, s ehhez általában nem a legegészségesebb zsiradékokat használják. Ennekkövetkeztébenfogyasztásával nem csupánrengeteg kalóriát, de transzszírt is bőven bevihetünk szervezetünkbe, amely a szív és a keringési rendszer egészségére nézve bizonyítottan káros. Továbbá ellenük szól, hogy nagyon sokszor allergénekkel szennyezettek (ez a csomagoláson is fel van tüntetve, "nyomokban tartalmazhat..." kezdettel),amely miatt gluténérzékenyek, vagy egyéb autoimmun bélbetegséggel küzdő, és érzékeny emésztőrendszerű, illetve önkéntesen gluténmentesen táplálkozószemélyek nem fogyaszthatják. Ez volt az oka, hogy ki akartam próbálni, otthon hogyan készíthetek egészséges ropogtatnivalót.

Teljes cikk

Sütőtökös zsemle - Recept


2016 november 20. 12:58:32

A kenyérféléimben eddig általában tojást használtam a glutén helyettesítésére "ragasztóanyag" gyanánt, azonban tudom, hogy néhány olvasóm tojásérzékenységgel küzd, és egyre több visszajelzést kapok növényi étrendet folytató emberektől is. Hogy kedvükben járjak, megpróbáltam az őszi-téli szezon sztárját, asütőtököt felhasználni erre a célra. :) Természetesen, az utifű maghéjnak is kiemelt jelentősége van a tészta összeállításában.

Teljes cikk

Zöld energia hírei

Gigantikus sivatagi naperőmű, tenger alatti kábelek - NAPENERGIA


2017 augusztus 16. 13:12:33

Napenergiával foglalkozó brit techcég, tunéziai és máltai befektetők is megtalálhatók a TuNur-projekt részvényesei között. A társaságok jelzőkkel nehezen kifejezhető nagyságú vállalkozásba vágják fejszéjüket: a Szaharában építenek naperőműveket, és az ott megtermelt villamos energiát Európa kapja. Ehhez be kell kábelezniük a tenger fenekét és egy kicsit az öreg kontinens déli részét is. Tunézia dél-nyugati területét, Réjim Maátoug körzetét szemelték ki a TuNur mögött álló cégek, hogy ott kivételesen nagy hatásfokú napenergia-kitermelőt létesítsenek. Nyomós érv a térséggel kapcsolatban, hogya Szaharának ezen a részén nagyjából kétszer annyi az éves napsütéses órák száma, mint Közép-Európában,de a teljes kontinens napenergia-hasznosítás szempontjából legjobb területeinél is minimum 20 százalékkal több. A megtermelt tiszta energiát azonban a TuNur-projekt javarészt európai felhasználásra szánja. Nem kispályáznak: a bejelentés szerint 4,5 gigawattnyi zöldenergiával öntenék nyakon Európa déli területeit. Az európai klímacélokhoz igazodnak Európának annak ellenére sok a megoldandó feladata a megújuló energiákra épülő termelés elterjesztésében, hogy országai folyamatos erőfeszítéseket tesznek a károsanyag-kibocsátás csökkentése és a párizsi klímaegyezményben foglalt célok betartásáért. Ugyanakkor a kontinens energiaimportjának összessége felerészben még mindig fosszilis hordozókra épülő termelésből adódik. A hatalmas beruházás mögött itt húzódik a TuNur racionális üzleti érdeke: mivel - némi egyszerűsítéssel - kétszer annyi energia előállítására lesznek képesek napenergiából Afrikában, mint bárhol máshol Európában […]

Teljes cikk

A Tesla faházzal népszerűsíti a napenergiát - NAPENERGIA


2017 augusztus 16. 13:09:16

A Tesla épített egy apró házat, amelyet elnevezett Apró Háznak (Tiny House), hogy körbeturnézza vele Ausztráliát, és gyakorlatban mutassa be az érdeklődőknek, mennyit tudnak spórolni, ha az ő napelemes megoldásaikat használják - írja az Engadget. A biohipszter-csalogató hightech faházat a legmodernebb kütyüinek szerelte fel a cég. 100 százalékban megújuló energiát használ, amit egy 2 kilowattos, hat panelből álló napelemrendszer és a napenergiát tároló Powerwall fali akku biztosít, mindez pedig a Tesla mobilappal kontrollálható. Ha mindettől még nem csorgatott volna elég fair trade lattét a szakállolajjal ápolt arcszőrzetére, maga a 2,2 tonnás házikó is  helyi forrásból származó, adalékanyag-mentes, fenntartható fából épült. És természetesen egy Tesla Model X huzigálja körbe az országban. A Tiny House most épp Melbourne-ben jár, ha épp most látogatja meg a kiköltözött unokatesót, mindenképp érdemes benézni. Ezután jön Sydney, Brisbane és Adelaide. Érdekesség, hogy jelenleg nem árulnak Ausztráliában napelemet, csak a Powerwallt, bár ha lezárul a SolarCity felvásárlása, ez változni fog. Na és persze az általuk beígért 100 megawattos ausztráliai akkutelep miatt is nagy figyelmet kapnak az országban.  Forrás: index.hu

Teljes cikk

A MAGYAR NAPELEM NAPKOLLEKTOR SZÖVETSÉG AKTUÁLIS KÉPZÉSI AJÁNLATA - MNNSZ hírek


2017 augusztus 16. 09:33:50

  Európai Uniós követelményeknek megfelelő képzés és képesítés új tartalmakkal és szolgáltatásokkal a következő szakmai területen: Kis teljesítményű szolár villamos erőművek telepítése karbantartása A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által az E-001264/2015/B004 nyilvántartási számon engedélyezett programmal. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara program engedélyének nyilvántartási száma: Szpk-00152-16-06 3  0 07 2 A képzés időpontja: 2017 augusztus 25-27 Zsóry Fürdő-Fit Hotel Jelentkezési feltétel:  szerelő, villamos, gépész, vagy építészeti területen szerzett alap, közép vagy felsőfokú szakképesítés és gyakorlat További információk: Telefon: 06 20 4 495 539 E-mail cím: 1adam.eva@gmail.com A képzés felkért szakmai védnökei, és gyakorlatvezetői:  Fronius inverter  Rögzítéstechnikai cég kiválasztás alatt A helyszín ahová családtagokat is szívesen várunk!   A képzés költsége 128 000 Ft/fő tárgyi adómentes A költség megfelel a hivatalosan előírt költségnormáknak. Tartalmazza a képzés és vizsgáztatás összes költségét a szállás és étkezés költségeivel együtt.   Szeretettel várunk minden érdeklődőt a jelenlegi képzésünkön, vagy a következő hónapok soron következő képzésein!

Teljes cikk

Olcsóbb áram: igényfelmérést indított a NAK - Hírek


2017 augusztus 16. 06:26:59

Augusztus 14-től elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) portálján a tagok számára 2017 őszétől tervezett villamosenergia-tendert megelőző igényfelmérés. A NAK villamosenergia beszerzésével kapcsolatos tenderének célja, hogy a kamarai tagok számára alacsonyabb villamosenergia árak és kedvezőbb szerződéses feltételek alakuljanak ki jelenlegi beszerzéseikhez viszonyítva. Már elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján a köztestület tagjai számára a 2017 őszétől tervezett villamos energia tendert megelőző igényfelmérés – derül ki a NAK közleményéből. A beérkezett adatokból a NAK energetikai adatbázist hoz létre, amely alapján megtörténik az egyes, különböző fogyasztási szokásokkal és szerződéses feltételekkel rendelkező villamosenergia-fogyasztók szegmentálása. Ezen kivül piacfelmérési célzattal, az ezekre vonatkozó előzetes árajánlatok kereskedőktől történő bekérése, illetve a tenderfelhívás részleteinek kialakítása, végezetül a tender kiírása. A tenderen legjobb feltételeket biztosító, nyertes energiakereskedővel a tenderen résztvevő kamarai tagok egyénileg szerződnek, azonban az új kereskedelmi szerződések megkötésében segítséget nyújt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A tender elsődlegesen a következő év vonatkozásában energiakereskedőjüknek még nem elköteleződött, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult, közepes- és nagy villamosenergia-fogyasztókra fókuszál. Ugyanakkor a jövő évre már leszerződött tagoknak is érdemes a felmérésben részt venniük, mivel így az általuk elért villamos energia árakkal összehasonlítható, "benchmark„ szintű visszajelzést kaphatnak a NAK által kiírt tenderen kialakult energiaárakról. Forrás: agrarszektor.hu

Teljes cikk

Több pénzt ad a kormány, ha napelemed van - NAPENERGIA


2017 augusztus 16. 06:23:58

Új, úgynevezett szabályozási bónuszt vezet be egy új kormányrendelet azoknak a megújuló energiaforrásból kötelező átvételre villamos energiát termelőknek, akik pontosabban teljesítik a vállalt napi vagy napon belüli menetrendjüket. A bónusz annál nagyobb, minél pontosabb a teljesülés. Több pénzt ad a kormány, ha napelemed van Több ponton változtat a korábbi, a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló 389/2007. (XII. 23.) kormányrendeleten és az energiahatékonyságról, valamint a megújuló energiaforrásból származó villamos energia működési támogatásáról szóló egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 393/2016. (XII. 5.) kormányrendeleten egy új, az augusztus 14-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet. A szabályozás talán legérdekesebb új eleme, hogy úgynevezett szabályozási bónuszt helyez kilátásba a napi menetrend vagy a napon belüli menetrend már megközelítőleg pontos teljesülésének esetére is a 0,5 MW-nál kisebb névleges teljesítőképességű erőműegységben termelő KÁT termelők számára. Magyarán, a termelők bizonyos mértékű extra díjazásban részesülnek, amennyiben tartják magukat az előzetesen jelentett menetrendhez. A bónusz annál nagyobb, minél jobban fedi a menetrendet a ténylegesen termelt mennyiség. A bónusz nagysága, illetve a kiszámítás módja eltér a napi és napon belüli menetrend, illetve a napenergia és egyéb energiaforrások esetében: Amennyiben a KÁT termelő által értékesített villamosenergia-mennyiségtől a napi menetrend szerinti mennyiség 50 százaléknál kisebb mértékben tér el (haladja meg […]

Teljes cikk

A napenergiáról szólhatnak a következő évek Magyarországon - NAPENERGIA


2017 augusztus 16. 06:17:42

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jelenleg körülbelül 75 százalékos minimális hatásfokot vár el egy távhő rendszertől. Ha azonban a tartalék kapacitások régiek, akkor a nagy hidegben problémát jelenthet az előírt hatásfok a távhőtermelőknek – ahogyan ez idén januárban is megmutatkozott. A távhő szektor forráshiánya miatt nem mindenhol lehetséges a régi kapacitásokat újabbakra cserélni, így végeredményben a költségek leszorítása helyett csökken a rendszer megbízhatósága és nem lesz például megújuló távhőtermelés. Ezen pedig az egész magyar energiarendszer bukhat – nyilatkozta a Portfoliónak ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója, aki szerint ugyanakkor a következő egy-két év a napenergiáról fog szólni Magyarországon.  Milyen ma Magyarországon komplex energetikai szolgáltatóként működni? A magyarországi megújuló energia támogatási rendszer egyfajta béke szigete: 2002-es létezése óta eddig mindenki csak a jobbítás szándékával nyúlt hozzá. Az árak stabilak, a feltételek érthetőek, lehet benne működni, az ALTEO is sok-sok éve működtet erőműveket sikeresen ebben a rendszerben. A rezsicsökkentés következtében ugyan a jelentősen csökkent távhőárak miatt voltak nehézségek pár éven keresztül, de az elmúlt két évben ez a terület is összeállt, hála a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal konzekvens és kiszámítható hőárképzésének. Az eszközarányosan engedélyezett 2 százalékos profit önmagában nem lenne elég vonzó ahhoz, hogy hőtermeléssel foglalkozzunk, miután azonban ez egy, […]

Teljes cikk

A szomszédnak is eladhatjuk majd a napelemeinkkel termelt áramot - NAPENERGIA


2017 augusztus 16. 06:12:40

Teljesen átalakíthatják az energiaellátás ma ismert rendszerét az iparágban zajló folyamatok a nem túlságosan távoli jövőben. Így előbb-utóbb Magyarországon is lehetővé válik az úgynevezett mikrogridek alakítása, amelynek alkalmazásával akár a szomszédunktól is tudunk majd áramot vásárolni és viszont; a blockchain technológia közvetlenül összekötheti majd a fogyasztókat és termelőket; az új energiatárolási lehetőségek pedig versenyképes opcióvá válhatnak a háztartási fogyasztók számára – mondta el a Portfoliónak Mező Csaba, a Deloitte partnere. Alapvető átalakulás zajlik az energetikában, a folyamatokat egyszerre négy nagy trend hajtja – decentralizált energiatermelés; iparágak összeolvadása; ügyfélközpontúság; digitalizáció -, ezek pedig belátható időn belül a magyarországi fogyasztók számára is jelentős változásokat eredményeznek majd. Természetes jelenség, hogy a technológiai fejlődést követi a szabályozás hozzáidomulása, ami az élenjáró piacokon előrehaladottabb állapotban tart, de hamarosan Magyarországon is érzékelhető lehet – mondta Mező Csaba. Ilyen, az energiaellátást átalakító újdonság az úgynevezett mikrogridek vagy mikrohálózatok szervezése, amelyre más országokban már van példa, itthon azonban a szabályozási környezet egyelőre nem teszi lehetővé adaptálását. A mikrohálózatok azon alapulnak, hogy számos fogyasztó egyben energiatermelővé is vált a decentralizációs trend eredményeképpen az otthonára telepített – jellemzően napelemes – kapacitásoknak köszönhetően. Ez további nagy változásokhoz vezethet, egyrészt a hálózatüzemeltetők, illetve elosztók tevékenységében, amelyeknek teljesen új szerepet vállalva ki kell alakítaniuk azt a képességüket, hogy regionálisan egyensúlyba hozzák a […]

Teljes cikk

Kongón múlhat az elektromos autógyártás jövője - Hírek


2017 augusztus 14. 08:39:15

Az elektromos autók akkumulátorai lítium ion-alapúak, de nemcsak lítium kell a gyártásukhoz. Attól függően, hogy milyen fémet használnak a katódhoz az akkumulátorban, jellemzően szükség van mangán, nikkel vagy kobalt hozzáadására is. Ezek közül legnagyobb bőségben mangán, utána pedig a nikkel áll rendelkezésre a világon és ehhez képest meglepően kis mennyiségű lítium- és kobalt-tartalékról tudunk. Különösen szűk lehet a keresztmetszet kobaltból, amiből jelenleg még csak a termelés 6,5%-át építik be az elektromos autókba, de ez hamarosan megsokszorozódhat. Mivel a kereslet folyamatosan nő, míg a kínálat viszonylag korlátozott, ezért a kobalt ára döntő lehet már a közeljövőben az akkumulátor-költségek további csökkenésében, ami a kulcsa az elektromos autók népautóvá válásának. A Li-ion technológia lényege, hogy a töltés tárolásáról lítium-ionok gondoskodnak, amelyek töltéskor a negatív, szén alapú elektródához, kisütéskor pedig a pozitív fém-oxid elektródához vándorolnak. Mi most a lítium és a tipikus katódfémek termelőit nézzük meg. Alábbiakban azt vizsgáljuk, mely országok profitálhatnak legjobban az elektromos autók felfutásából és lehet-e kínálati szűk keresztmetszet ezeknek a kulcsfémeknek a piacain a közeljövőben. Az utakon futó elektromos autók többsége jelenleg kétfajta fém-oxid kombinációjával fut. Ezekben az autókban kb. 30% a mangán-oxid (LMO) akku, ami növeli az energiasűrűséget és az élettartamot, míg 70%-ban nikkel-mangán-kobalt oxid (NMC) akku biztosítja a hosszabb megtehető […]

Teljes cikk

Kötelezővé teszi Brüsszel az elektromos autókat? - Vihart kavart az újabb kvótaterv - Hírek


2017 augusztus 14. 07:46:19

Németország úgy véli, az Európai Bizottság az elektromos autókra vonatkozó kvóta bevezetését fogja javasolni a közeljövőben – közölte a német környezetvédelmi minisztérium a Reutersszel. A tárca szerint egy, az elektromos autók kötelező részarányát előíró kvótarendszer nélkül az Európai Unió elhibázhatja szén-dioxid-kibocsátás csökkentési céljait. Angela Merkel kancellár és kormánya CDU-s tagjai ugyanakkor a kisebb koalíciós partner SPD-hez köthető kvótaterv ellen foglaltak állást. A német kormányzati jelzések ellenére az Európai Bizottság hétfői reakciója szerint a testületnek egyelőre nincsenek olyan tervei, melyek szerint egyfajta kötelező elektromos autó kvótával segítené elő az autóipar fellendülését a Volkswagen dízelbotránya után. Az ötletet pénteken vetette be a német szocdem párt, amely ugyanakkor nem támogatja egy, a dízel üzemű autók kivonására vonatkozó konkrét dátum meghatározását. A pártot vezető, német kancellári ambíciókat dédelgető Martin Schultz, aki 2012-től 2017-ig az Európai Parlament elnöke volt, úgy véli, egy minimális elektromos autó számot, illetve arányt előíró kvóta jelentősen öszönözné új technológiák fejlesztését; konkrét számokat ugyanakkor nem említett a politikus. Schultz ötpontos intézkedési terv részeként javasolta az intézkedést, amelyben egyebek mellett világosabb szabályozást, illetve szigorúbb következményeket írna elő az autóiparnak arra az esetre, ha egy gyártó megszegi a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó határértékeket; emellett egy németországi akkumulátorgyár alapítását is szorgalmazza. Schulz egyértelműen nyomás alá kívánja helyezni az […]

Teljes cikk

Megnyomták a vészjelzőt - Nukleáris katasztrófától tartanak a szomszédban - Hírek


2017 augusztus 14. 06:43:51

A befejező szakaszához közeledik Fehéroroszország első atomerőművének építkezése, a projekt biztonságával kapcsolatban azonban egyre több aggály merül fel. Az építkezés 2013-as megkezdése óta már tíz kisebb-nagyobb technikai hiba és baleset történt, amelyek már három halálesetet is okoztak. Litvánia már megnyomta a vészjelzőt, mivel egy újabb nukleáris katasztrófától tart, nem is olyan messze az 1986-os csernobili katasztrófa helyszínétől. Új Csernobil épül a szomszédban? Az egyik fő aggályt Litvánia számára az erőmű közelsége jelenti, mivel azt a Vilniustól kevesebb mint 50 kilométerre található Osztrovec határában építik, ami nem mellesleg földrengés sújtotta zónába esik. A litván hatóságok szerint Fehéroroszország elmulasztotta a kötelező, határon átnyúló környezetvédlmi hatásvizsgálatot is, miközben a litvánok szerint egy súlyos baleset Vilnius mellett az ország népességének harmadára nézve katasztrofális következményekkel járna. A litván aggályok nem tűnnek alaptalannak. Az építkezés 2013-as megkezdése óta máris tíz kisebb-nagyobb technikai hiba és baleset történt, amelyek már három halálesetet is okoztak. Mikhail Mikhadyuk, Fehéroroszország energiaügyi miniszter-helyettese szerint ugyanakkor ez elfogadható szám, tekintetetl a projekt méretére. A litván külügyminisztérium szerint csak 2016-ban hat incidens történt az építkezésen, ezek egyike során egy 330 tonnás reaktorburkolatot ejtettek le 2-4 méter magasságból. A baleset tényét a belarusz hatóságok csak két héttel később ismerték el, miután arról a helyi sajtó […]

Teljes cikk

Tudományos hírek

Az állatkerttől 140 méterre találták meg a szökött óriásteknőst


6 Au y, sd. g 2017 16

Két hét alatt sikerült megtennie a távot.

Teljes cikk

Nem is létezett a kihaltnak vélt pingvin


6 Au y, sd. g 2017 16

Soha nem volt önálló faj.

Teljes cikk

Kétezer éves sírokat fedeztek fel a régészek Egyiptomban


6 Au y, sd. g 2017 16

A Ptolemaiosz-dinasztia idejéből származnak.

Teljes cikk

Sokkoló látvány: kék színű kutyák lepték el az utcákat


6 Au y, sd. g 2017 15

Káros kémiai anyag festhette be az állatok szőrét egy indiai városban.

Teljes cikk

Nagy összegű orvosi díjon osztoznak a molekuláris olló kifejlesztői


6 Au y, sd. g 2017 12

A kutatók 500 ezer dollárral járó elismerést vehettek át.

Teljes cikk

Bizonyították a lehetetlent: a fény ütközik saját magával


6 Au y, sd. g 2017 09

Először találtak közvetlen bizonyítékot fényrészecskék ütközésére.

Teljes cikk

Magyar kutatók új térképe a betegségek kapcsolatairól


6 Au y, sd. g 2017 11

A baj nem jár egyedül, az egyes betegségek kapcsolatban lehetnek egymással.

Teljes cikk

Üzenetet küldünk a legtávolabbi űrszondának


6 Au y, sd. g 2017 10

Negyven évvel ezelőtt indult útnak a Voyager-1.

Teljes cikk

Füstbe ment tervek - haldoklik a Nagy-korallzátony


ug 2 14 y,. 017 20:39

Már nem elegendő a korábbi terv a jelenlegi katasztrofális helyzetben.

Teljes cikk

Az internet új sztárja: Kuma, a világ legjobb seggű corgija


Aug 15 ay. 2017 16:2

Büszkén riszálja dús bundájú hátsóját.

Teljes cikk

Súlyosan veszélyeztetett sziámi krokodilok tojásai keltek ki


Aug 15 ay. 2017 15:2

A fiatal krokodilokat még évekig nevelik.

Teljes cikk

A kevés szex káros a nők egészségére


Aug 15 ay. 2017 14:0

Ha nincs partner, akkor az az önkielégítés is kedvező hatású.

Teljes cikk

A II. világháborúban elesett katonák maradványai kerültek elő Nyíregyházán


Aug 15 ay. 2017 14:1

Német és szovjet katonák holttestei kerültek elő.

Teljes cikk

Szokatlan látvány fogadta a szakértőket egy dinoszaurusz belsejében


Aug 15 ay. 2017 12:0

Nyolc aprócska lakó költözött egy triceratops hasába.

Teljes cikk

Tudja-e, hogy a jegesmedvét nem érzékeli az infrakamera?


ug 2 14 y,. 017 16:45

A sarkvidéki ragadozó tökéletes hőszigetelő mester.

Teljes cikk

Közeledik a végzet kisbolygója, semmi nem élné túl a becsapódását


ug 2 14 y,. 017 15:50

Kiszámították, mekkora eséllyel ütközik a Földnek az Apophis.

Teljes cikk

Harry Potter komoly veszélyt jelent a baglyok jövőjére


ug 2 14 y,. 017 13:35

A Harry Potter-láz a vadon élő baglyok vesztét okozhatja Ázsiában

Teljes cikk

A hajók kötelesek lassítani a bálnák érdekében


ug 2 14 y,. 017 12:44

A bálnák védelmében korlátozzák a hajók sebességét a Szent Lőrinc-öbölben

Teljes cikk

Egyes élőlényeknek életmentő az alkoholizmus


ug 2 14 y,. 017 12:14

Így élhet túl az aranyhal oxigénszegény környezetben.

Teljes cikk

Madarakat és kígyókat is ölő pók mászott fel egy nő karján


ug 2 14 y,. 017 11:47

Pókiszonyosok ne nézzék meg a videót!

Teljes cikk

Fénylő égi tűzijáték lehet ma éjjel


ug 2 13 y,. 017 19:58

A Perseida meteorraj sűrűsége most éri el a maximumát.

Teljes cikk

Mégsem volt tömeggyilkos a 14. század Darth Vaderje


ug 2 13 y,. 017 17:07

Nem szolgált rá a Fekete Herceg névre a középkori Anglia egyik legnagyobb hadvezére.

Teljes cikk

Kilencvenegy vulkánra bukkantak az antarktiszi jégtakaró alatt


ug 2 13 y,. 017 16:33

Az egyik 4000 méter magas..

Teljes cikk

Pannónia feladása után is élhettek rómaiak Fenékpusztán


Aug , 1 da. 2017 15:

Rengeteg állatcsontot találtak, de falfestés vagy nyom nincs.

Teljes cikk

A folyók áradásának időpontját is befolyásolja a klímaváltozás


Aug , 1 da. 2017 10:

Ráadásul a viharok vonulási útvonala is változik.

Teljes cikk

Befuccsolt az orosz mesterséges csillag


ug 2 11 y,. 017 16:09

A szatellit az égbolt negyedik legfényesebb objektuma lett volna.

Teljes cikk

Majmok bolygója a haditengerészeti bázison


ug 2 11 y,. 017 20:52

Átfogó akcióval akarnak véget vetni a majominváziónak.

Teljes cikk

Extrém ritka bálnafaj bukkant fel Alaszkánál


ug 2 11 y,. 017 17:10

Alig harminc-negyven egyedre becsülik a teljes állományt.

Teljes cikk

Képtelenek megfejteni a kutatók egy titokzatos ősi írást


ug 2 11 y,. 017 12:35

Pedig 2012 óta próbálkoznak vele.

Teljes cikk

2016 volt a legforróbb év a rendszeres mérések óta


ug 2 11 y,. 017 11:44

A tavalyi volt sorban a harmadik év, amikor megdőlt a globális melegrekord

Teljes cikk

Nagyon közel halad el a Föld mellett egy házméretű aszteroida


ug 2 11 y,. 017 09:32

A Föld-Hold távolságnak egynyolcadára lesz tőlünk.

Teljes cikk

Több mint száz éves tökéletes gyümölcskenyeret találtak az Antarktiszon


Aug , 1 da. 2017 16:

Nagy valószínűség szerint Scott kapitány expedíciója hagyta hátra.

Teljes cikk

Dinoszauruszok feje fölött szálltak az első repülő emlősök


Aug , 1 da. 2017 16:

Mintegy 160 millió éves repülő emlősfajok maradványait fedezték fel Kínában.

Teljes cikk

Nagy-Britannia exportálja a legtöbb elefántcsont antikvitást


Aug , 1 da. 2017 15:

Az intenzív elefántcsont műkereskedelem növeli az orvvadászatot.

Teljes cikk

Csimpánzoknak tanították meg a kő-papír-olló játékszabályait


Aug , 1 da. 2017 15:

A csimpánzok egy négyéves gyerek értelmi szintjén lehetnek.

Teljes cikk

Már több mint 70 ezer éve éltek emberek az indonéz esőerdőben


Aug , 1 da. 2017 15:

Fejlettnek kellett lenniük, hogy táplálékhoz jussanak.

Teljes cikk

Veszélyeztetett tigrisfajnak születtek négyes ikrei


Aug , 1 da. 2017 14:

Négyes ikrei születtek egy fehér tigrisnek ukrajnai állatkertben.

Teljes cikk

Megtelepedett a mocsári teknős a Pilisi Parkerdő tavaiban


Aug , 1 da. 2017 14:

Korábban nagyjából ötévente találtak egy-egy példányt.

Teljes cikk

Paradicsomi szigeten bukkantak rá egy elveszett repülőgépre


Aug , 1 da. 2017 12:

A második világháborús felderítőgép szinte tökéletes állapotban őrződött meg.

Teljes cikk

Hosszú út vezetett a legsokoldalúbb gyógyszer megszületéséig


Aug , 1 da. 2017 10:

Százhúsz éves az aszpirin.

Teljes cikk

Első világháborús relikviák olvadnak ki a gleccserből


Aug y, sd. 2017 20:

Első világháborús tárgyak kerülnek elő az olvadó gleccserből a Dolomitokban.

Teljes cikk

Vérbe borította Angliát a viking bosszúálló


Aug y, sd. 2017 19:

Csonttalan Ivar tetteiről még Winston Churchill is megemlékezett.

Teljes cikk

A Motörhead néhai énekeséről neveztek el egy ősi krokodilfajt


Aug y, sd. 2017 15:

A Lemmysuchus 5,8 méter hosszúra nőtt.

Teljes cikk

Föld nagyságú bolygókat találtak egy közeli, napszerű csillagnál


Aug y, sd. 2017 13:

Kettő közülük lakható lehet.

Teljes cikk

A Patagotitan nevet kapta a világ legnagyobb dinoszaurusza


Aug y, sd. 2017 13:

Harminchét méter hosszú volt a gigászi őshüllő.

Teljes cikk

Újból megdőlt a botsáska-világrekord Kínában


ug 2 8 ay. 017 20:53

Jóval fél méter feletti a rekorder rovar.

Teljes cikk

Megnyílt a világ első hun múzeuma


ug 2 8 ay. 017 20:26

Kínában megnyílt az ázsiai hunok történelmét elsőként bemutató múzeum

Teljes cikk

A Titanic üveglemezre ragadt kísértetei


ug 2 8 ay. 017 17:30

A Titanicról készült egyetlen fennmaradt fotókollekció története, képgalériával.

Teljes cikk

Veszélyeztetett halfajt menthetnek meg az eldobált üvegpalackok


ug 2 8 ay. 017 16:56

Az üvegekben el tudnak rejtőzni a tengeri csillagok elől.

Teljes cikk

Magyar tudósok áttörése segíthet az Alzheimerrel élőkön


ug 2 8 ay. 017 14:51

Felfedezésük lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását.

Teljes cikk

Autós hírek

Második nekifutásra - Renault Koleos menetpróba


2017 augusztus 08. 05:43:26

Teljesen újjászületve tért vissza a Renault kínálatába a dél-koreai gyökerű Koleos.

Teljes cikk

Lépéselőny - Seat Ibiza menetpróba


2017 augusztus 07. 05:41:24

Szemben a gyakorlattal most nem az Audi vagy a Volkswagen, hanem a Seat kapta meg elsőként a konszern vadonatúj platformját.

Teljes cikk

Megérkezett hazánkba a Range Rover Velar


2017 július 28. 07:37:20

A hétvégén Balatonfüreden lehet megtekinteni az első, magyarországi Range Rover Velart.

Teljes cikk

Az újabb nagy dobás - Mazda CX-5 menetpróba


2017 július 27. 05:40:41

Bombasztikusan néz ki a CX-5-ös új nemzedéke, de vajon a beltartalom is ennyire látványosan fejlődött?

Teljes cikk

Családi ezüst - BMW 5-ös Touring menetpróba


2017 július 26. 07:39:14

Nagyobb csomagtartóval és kisebb tömeggel száll versenybe az 5-ös sorozat ötödik Touring változata.

Teljes cikk

A legkisebb X - Opel Crossland X menetpróba


2017 július 25. 05:37:16

Lefelé bővíti az Opel szabadidő-autós kínálatát a Crossland X, a német márka által Spanyolországban készített francia autó.

Teljes cikk

Elit kommandó - Rolls-Royce Black Badge menetpróba


2017 július 17. 05:01:21

Csupa feketeség, kifinomult részletek és pusztító erő jellemzik a legendás brit márka különleges modellduóját.

Teljes cikk

Színezd újra! - ?koda Rapid menetpróba


2017 július 11. 05:38:07

A csehek második legnépszerűbb típusa egy hengert elveszített, cserében új extrákat, felniket és színeket is kapott.

Teljes cikk

Biza, ez már az új Ibiza


2017 július 05. 06:39:52

Ránézésre nem, érzésre igenis sokat változott a spanyolok kisautójának ötödik generációja.

Teljes cikk

Októberben jön az Opel Grandland X


2017 június 30. 05:43:05

Több a közös vonás a Peugeot 3008-assal, mint azt az ember gondolná, vegyük például az ablaküvegek túlnyomó részét.

Teljes cikk