Hírközpont - Barkacsonline.hu

Hozzáadás a kedvencekhez
Főoldal Barkács, építkezés, kert Zöld energia Tudomány Autó Számítástechnika, telefon Webshop

Barkács, építkezés, kert

Lítium-kristály akku - Újdonságok, érdekességek


2017 oct 18. 11:19:34

Becslések szerint 2020 és 2025 között jöhet az első valódi versenyképes elektromos autó.

Teljes cikk

Por- és vízállóság - Olvasói és Közérdekű


2017 oct 18. 11:07:46

Ha egy elektronikai készüléket, telefont, órát, szerszámgépet vásárolunk, gyakran találkozunk azzal a megfogalmazással, hogy valamilyen szinten por- és vízálló (waterproof). Aztán a használati utasításból kiderül, hogy ez azért nem azt jelenti, hogy búvárkodhatunk vele, vagy lelocsolhatjuk a slaggal - bár olyan is van -, de az is lehet, hogy csak a fröccsenő víz ellen képes védekezni, vagy mondjuk abban reménykedhetünk, hogy egy erős párában azért nem lesz baja. A pontos eligazítást az ún. IP besorolás adja meg, ebből már kikövetkeztethetjük, mit várhatunk el készülékünktől.

Teljes cikk

Öt ok, amiért előnyös zsaluziát választani nyílászáróinkhoz - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 oct 13. 14:17:08

Hazánkban a kültéri árnyékolók esetében a legtöbb ember még mindig csak a redőnyt ismeri, holott számos egyéb alternatíva is elérhető már a magyar piacon. Ilyen többek között a zsaluzia, ami nem elég, hogy rendkívül jó ár-érték arányt képvisel, hanem mindemellett egy nagyon esztétikus és kiváló fényszűrést garantáló árnyékoló is egyben.

Teljes cikk

Növénydivat 2018 - Kert, növényápolás


2017 oct 13. 08:57:22

Bizony, már idén tudni lehet, mik lesznek a "trendi„ egynyári dísznövények jövőre. Most mutatták be a nemesítéssel foglalkozó növényi szaporítóanyagot előállító cégek, hogy mit kínálnak majd ajövő évi szezonban.

Teljes cikk

Professzionális felmosók otthonra - Otthon, lakberendezés


2017 oct 13. 08:50:17

Az élet bármely területén is néz körül az ember kicsit alaposabban a mindennapi szokásain túlra, professzionális megoldásokkal találkozik. Nagyanyáink egy mai modern lakásban talán felmosni sem tudnának egy kis segítség nélkül, mert olyan sokféle eszköz kapható egy egyszerű felmosáshoz is. És ha a végeredmény nem is különbözik a régmúlt időkhöz képest, mindenképpen egyszerűbb és kényelmesebb a takarítás.

Teljes cikk

Teraszburkolatok - Építés, felújítás


2017 oct 11. 14:06:15

A terasz egyediségét, esztétikáját a különféle burkolatok milyensége jelentősen meghatározza. Hangulatában a terasz burkolata éppen olyan lényeges, mint a lakóhelyiségekben a padlóké. Az anyagukkal szemben azonban mások az elvárások, hiszen ezek kültéri burkolatok, amelyek szélsőséges időjárási hatásoknak vannak kitéve.

Teljes cikk

Villamos energia - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 oct 11. 13:30:32

Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az energiacímkéket. Lehetőség szerint válasszuk az olykor kicsit drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb A vagy A+++ osztályú berendezéseket. Ez főleg akkor fontos, ha a gépek állandóan működnek, mint például a hűtőszekrény. Ha hosszabb ideig nem használunk egy berendezést, húzzuk ki a konnektorból.

Teljes cikk

Szivárvány a lakásban - Otthon, lakberendezés


2017 oct 07. 18:22:44

Amikor egy lakás színeit ki kell választani, általában óvatosak vagyunk. Sajnos emiatt sok lakásnak nincsen egyedi hangulata: fehér, esetleg valamilyen pasztell színű a fal. A bútorboltokból is eltűntek a különböző fa színű bútorok, a divatosak szürke hangulatúak különböző árnyalattal.

Teljes cikk

Miért rossz az FM vétel? - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 oct 07. 18:20:25

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy FM adásra hangolt rádiónk vétele bizonytalan lakáson belül. Még olyan helyen is - pl. Budapest területén -, ahol nemigen lehet térerő probléma. A rossz vételt nagy eséllyel a lakásunkban működő egyéb eszközök okozhatják, melyek olyan rádiófrekvenciás jeleket bocsáthatnak ki, amik interferálhatnak az FM adás jelével.

Teljes cikk

Hangelnyelés, hanggátlás - Építés, felújítás


2017 oct 07. 18:02:59

A teremakusztika komoly tudomány. Egy hangversenyterem, de még egy egyszerűbb előadóterem vagy iskolai osztályterem akusztikájának megtervezésével szakemberek sora foglalkozik. A teremakusztika azonban megjelenik otthonunkban is. Mindenki ismeri azt a jelenséget, hogy amikor festés vagy mosás miatt leszedi a függönyöket, leveszi a képeket a falról, akkor a szoba el kezd kongani, minden hang olyan furcsává válik. Az otthoni zenehallgatás közben is sokat számít, hogy kong a terem, vagy hangelnyelő felületek tompítják a hangzást. A hangelnyelésnek a hangszigetelésben is jelentősége van. A hatásosan elnyeletett hangok nem fognak továbbterjedni a szomszédos helyiségek felé.

Teljes cikk

Elkezdődhet a téli felkészülés - Kert, növényápolás


2017 oct 07. 17:49:37

Bár még jó idő van, néha szinte nyárias, ennek ellenére szeptemberben, így ősz elején már gondolni kell a növények téli felkészítésére. A növények télállósága genetikai és növényanatómiai tulajdonságoknak köszönhető, de az időjárási és körülmények és a gondozási módszerek is sokat javíthatnak, vagy ronthatnak ezen.

Teljes cikk

Elektromosrepülőgép-gyár Pécsen - Újdonságok, érdekességek


2017 oct 07. 17:00:30

Repülőgépgyárat épít Pécsen a magyar tulajdonú Magnus Aircraft Zrt. Az 5,16 milliárd forintos beruházáshoz 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a magyar kormány.

Teljes cikk

Vakolható tokos redőny - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 oct 02. 12:00:06

Sokak számára ismerős probléma, hogy a redőny külső tokos kivitelezésénél a szerkezet nem rejthető el megfelelően. A vakolható tokos redőny erre kínál tartós és látványos megoldást.

Teljes cikk

Tetőfedő anyagok - Építés, felújítás


2017 oct 02. 09:04:28

Ahány ház, annyiféle tető van rajtuk. Az épületek tetőzete és annak szerkezete sokban függ attól, hogy milyen fedőanyag kerül a tetőszéket alkotó gerendavázra. Az anyagok választéka igen bőséges, és mindegyiknek vannak előnyös és bizonyos mértékben hátrányos tulajdonságaik. E mellett mindig lényeges a tetők esztétikai megjelenése, ami jelentősen meghatározza az egész épület összképét. Az alábbi összeállításunk talán segít a megfelelő tetőfedő anyagok közül kiválasztani a célnak és ízlésünknek leginkább megfelelő változatot.

Teljes cikk

Erősödött a CSOK - Olvasói és Közérdekű


2017 oct 02. 08:59:28

5 százalékkal többen vették igénybe a CSOK-ot, mintegy évvel korábban. Az igénylők bonyolultnak találják az adminisztrációt, de összességében elégedettek a kedvezménnyel. Viszont az áfacsökkentésből nem éreznek semmit. Épp ellenkezőleg: többségük szerint emelkedtek az árak - derül ki egy lakossági építtető és felújító körében végzett online felméréséből.

Teljes cikk

Állami támogatás konvektor cserére - Olvasói és Közérdekű


2017 oct 02. 08:56:48

Az Otthon melege program keretében szeptember 21-től lehet pályázni gázkonvektorok cseréjére. A támogatás maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 80%-a, egy konvektor esetén 120 ezer Ft, a teljes beruházásra max. 500 ezer Ft adható.

Teljes cikk

Szoba ikreknek - Otthon, lakberendezés


2017 sep 25. 07:59:22

Egy jól funkcionáló gyerekszoba berendezése nem könnyű feladat. Gyakorlatilag egyetlen helyiségben kell megoldani az élet minden fontos tevékenységét, hiszen a gyerekek hálószobája, nappalija, gardróbja, tanulószobája, sőt egy különcködő kamaszgyereknek néha még az étkezője is időnként a gyerekszoba.

Teljes cikk

Klíma és légcsere - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 sep 25. 07:53:31

A nyári, hosszan tartó hőségben azoknak is eszébe jutott a klíma, akik nem kedvelik, akik rosszul érzik magukat a klimatizált helységben. De amikor a kinti hőmérséklet 38 °C, és napok óta éjjel sem hűl 25 °C alá, akkor az ádáz ellenzők is klímáért kiáltanak.

Teljes cikk

Falazó anyagok és hőtechnika - Építés, felújítás


2017 sep 24. 20:05:06

Egyesek a panelt dicsérik, mások szitokszóként használják, de esküsznek a falazóblokkra, a vályogra, vagy éppen a könnyűszerkezetes építési módra. Sokszor előítéletek vannak a különböző építőanyagokkal szemben, vagy éppen mellette. Érdemes kicsit átgondolni a dolog fizikáját, hogy megalapozottabb vélemény mellett "legyünk elkötelezettek„.

Teljes cikk

Öntözés esővízzel - Kert, növényápolás


2017 sep 24. 19:57:22

Felhasználásának egyik legegyszerűbb módja, ha növények öntözésére fordítjuk, de a háztartásban is alkalmazhatjuk jó néhány dologra. Nagyobb esőzésekkor a lehulló vízmennyiség jelentős része nem tud hasznosulni, ám ha egy részét eltárolhatjuk, így később is rendelkezésre áll, amikor szükségük van a növényeknek rá.

Teljes cikk

Darált hússal töltött ravioli - Recept


2017 június 20. 15:53:08

Nem vagyok különösképpen tésztarajongó. Akkor is boldog életet élnék, ha egyáltalán nem volnaa világon. Néha amiatt készítek, hogytudom, a férjemnek hiányoznak ezek a hagyományos ízek. :) Persze, a ravioli és a hozzá hasonló töltött tészták azért kivételt képeztek eddig, mert nem láttam eddig belőle a boltok polcain gluténmentest. Olyat meg pláne nem, ami rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátból állna. De ha megoldható házilag, akkor miért is ne? :) Természetesen a zablisztes verzió soha nem lesz ugyanolyan, mint a búzalisztes, de a párom, aki egyébként kritikus ezen a téren, meg volt vele elégedve. És ez számomra igai dicséret! A mennyiség két főre szól, de alig bírtuk belapátolni, annyira laktatónak éreztük!

Teljes cikk

"Mindent bele" egytláétel - Recept


2017 május 05. 10:08:40

Anno ez az étel nálunk amolyan "gyorsan dobjunk már össze valamit" megoldásnak indult. Azóta annyiszor készítettem, s annyi különféle verzióban, hogy már-már kihívásnak érzem, hogy mindig színesítsek valamit rajta, ezért minden egyes alkalommal egyre több és több különféle összetevő kerül bele. Csak a fantáziád szab határt neki, hogy mit teszel bele. Készült már tészta helyett basmatirizzsel is, és volt, hogy olíva olaj helyett ajvár vagy házi majonéz került rá dresszingként, de savanyúsággal, kaliforniai paprikával, kígyóuborkával, spenótlevéllel is tarkítottam már. Még finomabb, ha előző este összeállítod, s fóliával a tetejénegy éjszakán át pihenteted a hűtőben, így van ideje összeérnie az ízeknek. :)

Teljes cikk

Gesztenyegolyók - Recept


2016 december 17. 14:01:04

Teljes cikk

Chips édesburgonyából - Recept


2016 december 03. 16:22:05

A hagyományos chipseket bő olajban sütik ki, s ehhez általában nem a legegészségesebb zsiradékokat használják. Ennekkövetkeztébenfogyasztásával nem csupánrengeteg kalóriát, de transzszírt is bőven bevihetünk szervezetünkbe, amely a szív és a keringési rendszer egészségére nézve bizonyítottan káros. Továbbá ellenük szól, hogy nagyon sokszor allergénekkel szennyezettek (ez a csomagoláson is fel van tüntetve, "nyomokban tartalmazhat..." kezdettel),amely miatt gluténérzékenyek, vagy egyéb autoimmun bélbetegséggel küzdő, és érzékeny emésztőrendszerű, illetve önkéntesen gluténmentesen táplálkozószemélyek nem fogyaszthatják. Ez volt az oka, hogy ki akartam próbálni, otthon hogyan készíthetek egészséges ropogtatnivalót.

Teljes cikk

Sütőtökös zsemle - Recept


2016 november 20. 12:58:32

A kenyérféléimben eddig általában tojást használtam a glutén helyettesítésére "ragasztóanyag" gyanánt, azonban tudom, hogy néhány olvasóm tojásérzékenységgel küzd, és egyre több visszajelzést kapok növényi étrendet folytató emberektől is. Hogy kedvükben járjak, megpróbáltam az őszi-téli szezon sztárját, asütőtököt felhasználni erre a célra. :) Természetesen, az utifű maghéjnak is kiemelt jelentősége van a tészta összeállításában.

Teljes cikk

Zöld energia hírei

Eldől, hogy az EU mennyire veszi komolyan a párizsi klímaegyezményt - NAPENERGIA


2017 oct 18. 13:00:04

Rövidesen eldől a 2030-ig szóló új uniós energiaszabályozási csomag vitája. Az Európai Unió céljai közt szerepel, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. A kérdés az, hogy az unió mennyire tartja magát a párizsi klímaegyezményben vállaltakhoz. A Greenpeace szerint most dől el, hogyaz Európai Unió mennyire veszi komolyan a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit. Az EU a nemzetközi megállapodással vállalta, hogy felveszi a harcot a globális felmelegedéssel, az Egyesült Államok kiválása után pedig megerősítette szándékát. Az Európai Parlamentben már hónapok óta zajlanak az egyeztetések, az energiaminiszterek pedig idén decemberben döntenek majd az új, 2030-ig szóló energiaszabályozási csomagról. A kérdés az, hogy az Európai Unió a hagyományos energiaforrások - az atomenergia és a fosszilis energiahordozók -, vagy a megújuló források mellett dönt. Európa néhány térsége, például Svédország már komoly lépéseket tett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért, hazánk azonban jelentősen le van maradva a megújuló energiaforrások használatában. A Greenpeace aktivistái az elmúlt napokban Magyarországon, Szlovéniában, Bulgáriában, Romániában és Belgiumban is egy-egy óriási napot formálva hívták fel a figyelmet a napenergia fontosságára. Bár Németországban a napsütötte órák száma jóval kevesebb, mint Magyarországon, mégis ott telepítették Európa legnagyobb napelem-kapacitását. Itthon 2016 végén rekordmennyiségű engedélykérelmet nyújtottak be naperőművekre, igaz, ezek többségében nem háztartásokat érintenek. A Greenpeace Magyarország szerint hazánkban több tényező, például a kezdeti befektetés, a magas áfa és a hiteligénylés bonyolultsága is nehezíti a napenergia lakossági használatát. A szervezet ezért petícióval kéri a kormányt, hogy tegyék könnyebben elérhetővé és olcsóbbá […]

Teljes cikk

Ezt tervezi a magyar sikercég - Ön is jól járhat - Hírek


2017 oct 18. 12:49:05

Akár már a novemberi rendkívüli közgyűlésen dönthetnek az ALTEO részvényeinek felosztásáról, mely során megnyolcszoroznák a kereskedhető részvények számát. A részletekről, illetve a további tervekről Kovács Domokossal, a cég vállalatfelvásárlási és tőkepiaci műveletekért felelős igazgatójával beszélgettünk. Tavaly ősszel zajlott az ALTEO részvénykibocsátása. Hogyan jellemezné az azóta eltelt időszakot? Összességében a tervek szerint alakultak a dolgaink, a hangsúlyosabb tőzsdei jelenlét, a sikeres IPO meghozta, amit vártunk tőle: a friss tőke bevonása mellett ismertségünket és üzleti kapcsolatainkat is segítette, hiszen adott egy komoly presztízst a vállalatnak, ráadásul a külső üzletfelek számára csökkenti a kockázatot az ezzel együtt járó transzparencia. Ugyanakkor a kibocsátással nem ért véget a teljesítendő, illetve támogatandó célok sora. Többek közt szeretnénk, hogy a részvények forgalma idővel fokozatosan növekedni tudjon ezzel is segítve a meglévő és potenciális befektetők, részvényesek minél szélesebb körének jövőbeli döntését az ALTEO részvényekbe történő befektetést illetően. Jelenleg a szakmai munka mellett ezen dolgozunk gőzerővel. Mit tesznek ennek érdekében? Amennyiben megnézzük az utóbbi éveket, úgy azt láthatjuk, hogy a BUX Index szépen emelkedett, sok pénzt lehetett keresni a tőzsdén. Ugyanakkor a magyar pénzügyi kultúrában a szervezett tőkepiacnak bőven van még tere fejlődni. Az állampapíroknak van egy erős elszívó hatása, főleg ha a lakossági befektetőket nézzük. Egyelőre tehát az a […]

Teljes cikk

Állami támogatás nélkül is versenyképesek a szolárfarmok - NAPENERGIA


2017 oct 18. 12:46:30

Angliában nyílt meg az első olyan szolárfarm, melynek működtetéséhez már nem vesznek igénybe állami támogatást, mert nélküle is versenyképes áron tud termelni villamosenergiát. A Lazard befektetési cég, mely 2009 óta veti össze a fosszilis alapú és megújuló energiás áramtermelés árszintjét, 2016-ban két olyan kapacitást tudott felmutatni elemzésében, mellyel olcsóbban sikerült áramot termelni, mint széntüzeléses vagy gázüzemű erőművel. A jelenség egyik oka, hogy a kormány úgy döntött, csökkenti a megújuló energiák támogatását, a másik nyilvánvalóan az, hogy a napkollektorok és napelemek ára drasztikusan csökken az elmúlt években. Az első szolárfarm, amely már nem vesz igénybe támogatást a működéséhez 10 megawattos kapacitású és az angliai Clayhillben nyílt meg. A létesítmény akkumulátorkapacitása 6MW és 2500 háztartást képes ellátni energiával, írta a Reuters hírügynökség. Kép: ABB Kft A napenergia csökkenő árszintjének köszönhető, hogy a szigetországban 12 gigawattra (GW) nőtt a napenergiakapacitás, míg öt éve még csak 2 GW volt. Idén az egyik napfényes májusi napon új rekordot döntött a szolárenergia: az ország áramigényének 25 százalékát elégítették ki ebből a forrásból. Angliának óriási szüksége van új energiakapacitásokra, mert atomerőművei és széntüzeléses erőművei vészesen közelednek életgörbéjük végéhez. A következő években sokat be kell zárni ezek közül. Klímapolitikája részeként Anglia 2020-ra energiaigényei 15 %-át kívánja megújulókkal fedezni. 2015-ben a megújuló részesedése az […]

Teljes cikk

Büntethetik a szolárparkokat, ha hiányzik az okos hálózatfelügyelet - NAPENERGIA


2017 oct 18. 11:09:25

Az 50 kW feletti teljesítménnyel rendelkező szolárparkok esetében is elvárás a villamosenergia-hálózat távfelügyeleti rendszerébe történő integrálása. Mindez elképzelhetetlen az olyan hibakeresési intelligencia nélkül, melyet a Phoenix Contact az ELMŰ számára épített ki mintegy 2 500 000 fogyasztót érintő szolgáltatásában. Ennek köszönhetően tavaly több mint 700 000 ügyfélnél sikerült a jelentkező hiba beavatkozási idejét 3 perc alá szorítani. Szerencsére inkább már csak régi emlékként él a fogyasztókban, hogy olykor akár órákra is "elment„ az áram. A kényszerű szünet kiiktatása azért volt lassú, mert a zárlatot vagy üzemzavart a szolgáltató szakembereinek manuálisan kellett megtalálnia, majd a helyszínre történő kiszállással elhárítania. A villamosenergia-hálózatokba épített korszerű eszközök révén azonban a hiba helyének meghatározása ma már gyakorlatilag azonnalivá és automatikussá vált. Az ELMŰ-nél 2010-ben indult az a projekt, melynek eredményeként a hálózaton jelentkező hiba beavatkozási idejét 30 percről 3 perc alá sikerült szorítani. "Az alkalmazott megoldás lelke a mintegy 1250 állomásba beépített Phoenix Contact ILC 150 GSM/GPRS vezérlő. Lényegében ezzel a szolgáltató képessé vált a hálózat állapotának teljes körű felügyeletére és szükség esetén annak módosítására is. Probléma esetén a műszaki csapat már nem hosszas hibakeresésre, hanem gyors elhárításra indul, míg a központban a probléma helyének meghatározása révén azonnal visszakapcsolhatók a zárlatmentes szakaszok. Így a kiesés nagyságrendekkel […]

Teljes cikk

A bukást jelentheti a nap- és szélenergia elutasítása - NAPENERGIA


2017 oct 18. 07:05:16

A megújuló energiaforrások terjedése világszerte nagy átrendezősédéseket és zavarokat okoz a villamos energia piacokon. A változások – amelyeket még pár évvel ezelőtt is nehéz lett volna elképzelni – sebessége csaknem mindenkit, így a pici szereplőket is meglepte. A megújulók – különösen a nap- és szélenergia – gyors felívelése számos régióban fokozatosan aláásta a közműcégek tradicionális üzleti modelljeit, különösen azon országokban, ahol az áramfogyasztás stagnál vagy csökken. A villamos energia termelő vállalatok világszerte érzékelik a változásokat, azonban eltérő módon reagálnak a kihívásokra; márpedig azok a vállalatok, amelyek későn reagálnak az energiaforradalomra, a végső bukást kockáztatják – derül ki az Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) elemző intézet új jelentéséből. Míg bizonyos országokban a trend korai szakaszában a megújulók terjedése a tarifába épülő támogatások miatt inkább felfelé hajtotta az árakat, számos régióban már lefelé szorítja a nagykereskedelmi villamos energia árakat, a fejlesztők pedig immár rendszeresen alacsonyabb áramárakat biztosító ajánlatokat tudnak tenni az aukciókon, mint a fosszilis alapon termelő riválisaik. Ilyen például az USA Texas államában megfigyelhető folyamat is, ahol a szél- és napenergia gyors terjedése – az olcsó palagáz mellett – alaposan hozzájárult a széntüzelésű erőművek alkonyához. A megújulóknak pedig elegendő egy viszonylag kis piaci szeletet kihasítaniuk ahhoz, hogy a […]

Teljes cikk

Paks2-vel arra fogadunk, hogy a technológiai forradalom elbukik - Hírek


2017 oct 17. 07:50:11

Nehéz mostanság politikamentesen írni a hazai energetikai szektor jövőjéről. Pedig a szektor nagyon érdekes és számos változáson fog keresztülmenni a jövőben. Ami a magyarországi helyzetet illeti, az atomenergia választása nem feltétlenül lenne rossz döntés, ha tényleg sikerülne a projektet a tervezett költségkereten belül megoldani. Nyilván a fenti mondatban a "ha„ szónak komoly jelentősége van. Itt érdemes azt megjegyezni, hogy ma már tanulmányok százai bizonyítják, hogy az óriás állami projektek esetén, mint az atomerőmű építés vagy az olimpia, a kezdeti költségek mindig a sokszorosára emelkednek. Nem volt ez máshogy például a londoni olimpia esetében sem, ahol az eredetileg tervezett összeg háromszorosát költötték el. A legutóbbi finn atomerőmű esetén is durván elszálltak a költségek – nagyjából a tervezett háromszorosánál járnak. Szóval a megaprojektek költségtúllépése nem magyar jelenség, ez biztos. Ha eltekintünk a költségtúllépés nyilvánvalóan kiszámíthatatlan bizonytalanságán, akkor a következő szempontokat érdemes figyelembe venni. Egyrészt tény, hogy a mostani áramárak mellett nem érdemes semmilyen erőművet, különösen nem atomerőművet építeni. Azonban a mostani árak nem maradnak fenn örökké, mivel a régiós áramárak jelenleg az áramtúltermelés miatt ilyen alacsonyak. Ez a túlkínálat azonban fokozatosan meg fog szűnni, mivel Németországban az atomerőművek bezárásáról döntöttek, így 2022 után a régió energia-ellátottsága számottevően szűkösebb lesz, mint most. Magyarország áram […]

Teljes cikk

MAGYAR FENNTARTHATÓSÁGI CSÚCS 2017 - Hírek


2017 oct 17. 07:30:39

Fókuszban az esélyegyenlőtlenség Időpont: 2017. november 15. Helyszín: Budapest, Hotel Arena (Budapest, Ifjúság útja 1-3.) Nyerésben a megújuló energia? Felkészülünk végre a klímaváltozás következményeire? Van esélyünk  fordítani? A nyolcadik Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában az esélyegyelőtlenség globális és magyarországi problémája áll. Az emberiség jelentős részének esélye sincs a mindennapi betevő falathoz, szomjának oltásához, fedélhez a feje fölé. Mélyszegénység, nélkülözés, erőszak és háború. - ez jut nekik. S itthon mi a helyzet?Javultak a leszakadók esélyei? A rohamléptekre váltott klímaváltozás és a kimerülő természeti erőforrásokért dúló harcok miatt egyre több a krízishelyzet. Elhárításukban kimerülnek a nemzetek. A hosszú távra felkészülésre már nem marad erő. A mi Kárpát-Medencénkben mire kell felkészülnünk? Tovább pusztul a földünk, rajta az élő környezet, elszennyeződnek tájaink, tengereink, elfogynak a természeti erőforrások. Háborúk, terrorizmus, népvándorlás a válaszunk a globális problémákra. Bővebb információ, regisztráció

Teljes cikk

Brüsszel új javaslattal rukkolhat elő az elektromos autózás területén - Hírek


2017 oct 13. 09:12:53

Szivárognak a hírek Brüsszelből azzal kapcsolatban, hogy milyen lépésekre készülnek a politikusok annak érdekében, hogy növeljék az elektromos autók részarányát a teljes értékesítésen belül, illetve, hogy elősegítsék a célok megvalósulását a károsanyag-kibocsátás területén. Egyelőre úgy néz ki, hogy ismét Németország akarata győz, nem lesz kötelező elektromos autó kvóta az EU-ban, helyette viszont bevezetésre kerülhet egy kreditrendszer és újfajta ösztönzőkről indulnak tárgyalások. Mentek a találgatások a kötelező kvótáról Augusztusban már javában mentek a találgatások arról, hogy vajon Brüsszel tényleg előírja-e majd az elektromos autók kötelező részarányát az új autók értékesítésén belül annak érdekében, hogy Sikerüljön elérni azokat a szigorú, károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírásokat, amelyeket már korábban megfogalmaztak, illetve amelyek a 2020 utáni időszakra még most formálódnak Elősegítsék (ha kell törvényileg) az elektromos járművek terjedését Sokan úgy vélték, hogy az elektromos autók kötelező kvótarendszere nélkül az Európai Unió elhibázhatja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó céljait, ugyanakkor olyan meghatározó szereplők, mint Németország, a kötelező kvótarendszerrel szemben foglalt állást. Angela Merkel akkor kijelentette, egy ilyen kvótarendszer egészen biztosan nem működne hatékonya az EU-ban, míg Norbert Barthle, a CDU közlekedési miniszter-helyettese arról beszélt, hogy a kvóták kijelölése a tervgazdálkodásra emlékeztet, ami sosem volt sikeres. A németek akarta érvényesülhet A legfrissebb információk szerint Németország akaratával összhangban nem kerül majd sor […]

Teljes cikk

Újra kell tervezni a paksi bővítést - Hírek


2017 oct 13. 09:08:03

Egyre biztosabb, hogy rákényszerül a kormány a paksi bővítés teljes újratervezésére. Ennek óvatos beharangozását Süli János Paks-ügyi miniszter már megkezdte - annak bejelentésével, hogy az építkezés késni fog -, arról viszont nem beszélt, hogy milyen sürgető kényszerek teszik szükségessé az egész projekt újragondolását. Süli a napokban egy konferencián úgy fogalmazott: "módosítani kell az erőmű elkészültének a végső idejét„, így a blokkok közül "az elsőt 2026-ban, a másikat 2027-ben szeretnék átadni„, ami pontosan egy éves csúszás az eredeti ütemtervhez képest. Már ez az egyetlen módosítás is a feje tetejére állítaná a költségkalkulációt, hiszen eddig úgy tervezték, hogy az első új blokk 2025 tavaszán, a második pedig egy évre rá kezdi meg a kereskedelmi üzemet, így a 2026 márciusától fizetendő hitelrészleteket már a piaci bevételeiből tudná fizetni az erőmű, amire már nincs esély. Ugyanakkor a Népszava információi szerint ennél sokkal radikálisabb változásokra kell felkészülni. Árulkodó a csúszás indoklása: Süli szerint "a korábbi brüsszeli vizsgálatok miatt jelenleg 16+6 hónapos csúszásban vannak„. Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője (az egyik említett eljárás kezdeményezője) arra hívta föl lapunk figyelmét, hogy egyrészt amikor a kormány a paksi beruházási tender elhagyása és az állami támogatással történő finanszírozás ügyében előzetes notifikáció nélkül eltért az EU-szabályoktól, számítania […]

Teljes cikk

Ez is eljött: már több szélturbinája van az IKEA-nak, mint üzlete - Hírek


2017 oct 13. 09:06:11

Növelni tudta bevételeit az augusztus végén zárult pénzügyi évében az IKEA Csoport: 34,1 milliárd eurós bevétellel zárta az évet, ami 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az IKEA Group a legnagyobb kiskereskedelmi egység, alá tartozik az üzletek többsége. A világ 29 országában összesen 355 üzlettel rendelkezik, de a franchise-rendszer miatt több üzlet van a világban. A franchise-jogok tulajdonosa, az Inter IKEA közlése szerint világszerte összesen 38,2 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak le az üzletek a lezárt évben. Az IKEA-üzletekben 817 millióan fordultak meg a pénzügyi év során. A társaság célul tűzte ki, hogy energiafüggetlen lesz, ezt pedig megújuló energiával képzeli el. Franciaországban, Kanadában és Litvániában vannak szélturbinái, összesen 415, ami azt jelenti, hogy már több szélturbinája van az IKEA-ak, mint üzlete. Forrás: portfolio.hu  

Teljes cikk

Tudományos hírek

Kiderült, mi tartja egyben a Szaturnusz legnagyobb gyűrűjét


Oct , 1 da. 2017 10:

Hét hold együttműködésére van szükség.

Teljes cikk

Ijesztő: megölheti a férfiakat a várandós nők vére


Oct , 1 da. 2017 10:

Vérátömlesztések adatait vizsgálták. Egyelőre a kutatók sem tudják, mi van a háttérben.

Teljes cikk

Ismét hekkertalálkozót rendeznek Budapesten


Oct , 1 da. 2017 04:

Közel ezer vendéget várnak a 14. Hacktivityre.

Teljes cikk

Fantomok bujkálnak a táborfalvai lőtéren


8 Oc y, sd. t 2017 13

Különleges élőlényeket rejt a közép-magyarországi Turjánvidék.

Teljes cikk

Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttes Jászberényben


8 Oc y, sd. t 2017 18

Ritka és egyedi tárgyak találhatók a honfoglalás korából

Teljes cikk

Négyezer éves faszobrot rejtett a sivatag homokja


8 Oc y, sd. t 2017 17

Több mint négyezer éves faszobortöredéket találtak a gízai piramisok közelében.

Teljes cikk

Több mint négyezer éves faszobortöredéket találtak a gízai piramisoknál


8 Oc y, sd. t 2017 17

A szobordarab II. Pepi fáraó anyját, II. Anheszenpepit ábrázolja.

Teljes cikk

Hiába rejtőzünk el a lakásban, akkor is lecsap ránk a halálos kór


8 Oc y, sd. t 2017 16

Otthonunk levegője jóval szennyezettebb lehet, mint a zsúfolt utcáké.

Teljes cikk

Hatalmas barlangot fedeztek fel a Holdon a japánok


8 Oc y, sd. t 2017 13

Menedéket nyújthat az űrhajósoknak.

Teljes cikk

Megkongatták a vészharangokat Londonban


8 Oc y, sd. t 2017 15

Nemzetközi konferenciát tartottak a mezőgazdaság fenyegető problémáiról.

Teljes cikk

Hátborzongató kép lett az év természetfotója


8 Oc y, sd. t 2017 15

Egyszerre nyújt ijesztő és szomorú látványt a tülkétől megfosztott orrszarvútetem.

Teljes cikk

Tudja-e, hogy miért nem fagynak be télen fenékig a tavak?


8 Oc y, sd. t 2017 13

A víz az egyetlen elem, amely mindhárom halmazállapotban előfordul a földön.

Teljes cikk

Hát megkapja a címlapsztoriját, Mr. Ismay!


ct 2 16 y,. 017 18:26

Nyolcvan éve halt meg a Titanic negatív hőse, a rejtélyes Joseph Bruce Ismay.

Teljes cikk

A klímaváltozás miatt lett ilyen erős Lucifer


Oct 17 ay. 2017 19:0

Feltartóztathatatlanul jön a mindent felperzselő forróság.

Teljes cikk

Mint a középkorban: Madagaszkáron arat a "fekete halál"


Oct 17 ay. 2017 18:1

Egy hét alatt csaknem kétszeresére nőtt a pestis halottjainak száma

Teljes cikk

Európa édesvíz-háztartásán is nyomot hagy a klímaváltozás


Oct 17 ay. 2017 17:5

Tartós szárazságot okozhatnak a változások Dél-Európában.

Teljes cikk

Tudja, hogy a társkeresők és donorbankok ugyanazt a módszert alkalmazzák?


Oct 17 ay. 2017 16:1

Az igen hatékony algoritmust két Nobel-díjas tudós dolgozta ki.

Teljes cikk

A farkasok együttműködőbbek egymással, mint a kutyák


Oct 17 ay. 2017 15:1

A kutyák sokkal konfliktuskerülőbbek a fajtársaikkal, mint a farkasok.

Teljes cikk

Szenzációs régészeti felfedezés Jeruzsálemben


Oct 17 ay. 2017 13:0

Római kori színházat találtak a Siratófal mellett.

Teljes cikk

Heteken belül 100 kilós roncsok hullhatnak az égből


ct 2 16 y,. 017 12:12

Folyamatosan veszít magasságából a zuhanó Tienkung-1 űrállomás.

Teljes cikk

Tudja-e, miért kell valakinek pisilnie, ha ideges lesz?


ct 2 16 y,. 017 18:11

Roppant kellemetlen lehet, a hirtelen jött vizelési kényszer.

Teljes cikk

Hatalmas villanás az univerzumban - itt az óriási bejelentés


ct 2 16 y,. 017 16:05

A gravitációs hullámok forrásai ezúttal nem fekete lyukak voltak.

Teljes cikk

Üvegházhatású gázokat okádnak magukból a kagylók és férgek


ct 2 16 y,. 017 15:37

Olyanok, mint a tehenek.

Teljes cikk

Eddig ismeretlen, II. Ramszesz-kori templomot fedeztek fel


ct 2 16 y,. 017 14:35

Az épületmaradványokat a homokból ásták ki.

Teljes cikk

Itt a fokhagymából készült kávé


ct 2 16 y,. 017 14:03

Állapotos nők és a koffeinre érzékenyek is fogyaszthatják.

Teljes cikk

Kigyúrt kenguruszörny állt a patakban


ct 2 16 y,. 017 11:51

A kétméteres erszényes alaposan megijesztette a fotóst.

Teljes cikk

Brutális állatmészárlás Ausztráliában


ct 2 16 y,. 017 11:38

Kegyetlen módon gyilkoltak le majdnem száz wallabyt.

Teljes cikk

Az időskori tánc csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát


ct 2 16 y,. 017 11:10

Harminc százalékkal javítja a szellemi leépülés kockázatát az időskori táncolás.

Teljes cikk

Megfejthették, milyen bőrszínű lehetett eredetileg az ember


Oct , 1 da. 2017 21:

Egy új tanulmány szerint nem biztos, hogy az eddig gondolt sötétfekete a nyerő.

Teljes cikk

David Attenborough-nak elege van a sok műanyagból


ct 2 15 y,. 017 17:58

Évente világszerte több mint nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánokba.

Teljes cikk

Utolsó leheletéig a tudományt szolgálta


ct 2 15 y,. 017 16:44

A Cassini-Huygens-űrszonda 20 éve indult útjára.

Teljes cikk

Könnyelműség lett a veszte a végzet asszonyának


ct 2 15 y,. 017 10:42

Száz éve végezték ki Mata Harit.

Teljes cikk

Nyolcadik alkalommal adták át az Ozone Zöld-díjat


Oct , 1 da. 2017 21:

Rekord mennyiségű pályázat érkezett a rangos fenntarthatósági díj elnyerésére.

Teljes cikk

Megdöbbentő eredmény: az El Nino felel a légköri szén-dioxid rekordért


Oct , 1 da. 2017 16:

Az El Nino miatt nőtt rekordmagasra a levegő szén-dioxid-tartalma a trópusi vidékeken.

Teljes cikk

Okoskesztyű adja vissza a vakoknak az olvasás élményét


Oct , 1 da. 2017 16:

Vakoknak adja vissza az olvasás élményét magyar egyetemisták találmánya.

Teljes cikk

A könnyezés elektromosság generálására is képes


Oct , 1 da. 2017 11:

Piezoelektromos tulajdonsággal rendelkező enzim áll a jelenség hátterében.

Teljes cikk

Az utasok szeme láttára lőtték főbe a kapitányt


ct 2 13 y,. 017 20:25

Negyven éve történt a mogadishui véres túszdráma.

Teljes cikk

Magyarországon került elő a lepra legkorábbi emléke


ct 2 13 y,. 017 15:37

A legkorábbi leprás megbetegedés jeleit mutatták ki rézkori emberek maradványain.

Teljes cikk

Most a brit buldog szivarcsutkája került kalapács alá


ct 2 13 y,. 017 15:10

Több mint hárommillió forintért kelt Churchill félig elszívott szivarja.

Teljes cikk

Tudja-e, honnan származik a kézfogás, a hajbók, és a szervusz?


ct 2 13 y,. 017 14:04

Egy kis illemtan-történet a Római Birodalomtól az Osztrák-Magyar Monarchiáig

Teljes cikk

Tintahalaknak álcázzák az amerikai katonákat


ct 2 13 y,. 017 14:06

Programozható álcabőrt fejlesztettek ki a kutatók.

Teljes cikk

Emberevő krokodilra vadásznak Ausztráliában


ct 2 13 y,. 017 12:10

Akár hét méteresnél is hosszabb példány lehet. Egy 79 éves asszonyt megölt.

Teljes cikk

Döbbenetes talány: Magyarország méretű lyuk nyílt az Antarktiszon


ct 2 13 y,. 017 11:50

A tudósoknak fogalmuk sincs, mi hozta létre a hatalmas nyílást.

Teljes cikk

Kész elmebaj! Már elménket is támadja a homeopátia


1 Oc y, sd. t 2017 15

Mindfulness: kevesebb ködöt, több bizonyítékot!.

Teljes cikk

Európa-szerte gyilkol a rettegett és ismeretlen betegség


Oct , 1 da. 2017 17:

A trombózis nagyon gyakori, mégis alig tudunk róla valamit, mondják a szakértők.

Teljes cikk

Egyre több embernél fordul elő hámsejtekből kiinduló bőrrák


Oct , 1 da. 2017 16:

Nemcsak pigmentfoltok vagy megváltozott anyajegyek esetén kell bőrrákra gyanakodni.

Teljes cikk

Nem a rendkívüli időjárás vetett véget a tatárjárásnak


Oct , 1 da. 2017 15:

Cáfolták a korábbi eredményeket.

Teljes cikk

Kálvin lopott nyugtája visszakerült Svájcba


Oct , 1 da. 2017 14:

Kálvin által aláírt, több mint 100 éve ellopott nyugtát adott vissza a Sotheby's

Teljes cikk

Három kérdésből megtudhatja, mennyire intelligens


Oct , 1 da. 2017 14:

Ez a világ legrövidebb intelligenciatesztje.

Teljes cikk

Mecseki Jurassic Park - Dinoszaurusz-kiállítás nyílt Komlón


Oct , 1 da. 2017 13:

A Mecsek világviszonylatban is jelentős nyomfosszília lelőhelynek számít.

Teljes cikk

Autós hírek

Csúcsérték - Mercedes-Benz S-osztály menetpróba


2017 oct 12. 05:01:16

Vadonatúj motorkínálattal, kibővített vezetőtámogató rendszerekkel és kényeztető extrákkal frissült a világ kedvenc luxusautója.

Teljes cikk

Tornasorban - Nissan X-Trail menetpróba


2017 oct 09. 06:41:21

Minden tekintetben a friss Qashqait követi a legnépszerűbb Nissan típus megújult változata.

Teljes cikk

Nincs rejtegetni valója - Range Rover Velar menetpróba


2017 sep 25. 07:39:15

Már Magyarországon is kapható a Range Rover újdonsága, a márka legjavát egyben kínáló Velar.

Teljes cikk

Egyéniségek - Ford Fiesta menetpróba


2017 sep 25. 05:38:59

Alapos modellfrissítéssel folytatja pályafutását a hetedik generációs Fiesta.

Teljes cikk

Villamos villámos - Opel Ampera-e menetpróba


2017 sep 21. 05:01:41

Új alapokra helyezi az autóvásárlók elektromos autókról alkotott képét az Ampera-e. Kipróbáltuk!

Teljes cikk

Óriások földjén - a Subaru technikai újdonságai


2017 sep 18. 08:44:08

Szűk rétegek helyett immáron tömegeket céloz a Subaru. Új modelljeik a nagy gyártók vásárlóit is elcsábíthatják?

Teljes cikk

Hova lehet fokozni? - Honda Civic Type R menetpróba


2017 sep 11. 05:01:19

A Civic Type R rácáfol arra, hogy az elsőkerék-hajtású hot hatch-ek kora lejárt, az új nemzedék ütősebb, mint valaha!

Teljes cikk

Szépen, csendben megújult - Nissan Qashqai menetpróba


2017 sep 06. 05:02:51

Prémiumanyagokat és megjelenést, csendesebb utasteret kap a Nissan európai kedvence.

Teljes cikk

A kábelbarát - Mini Cooper S E Countryman All4 menetpróba


2017 sep 05. 05:01:02

Konnektoros hibrid hajtásával trendibb már nem is lehetne a Countryman!

Teljes cikk

Rács mögött - Volkswagen Arteon menetpróba


2017 augusztus 28. 05:33:05

Hadrendbe állt a wolfsburgiak nagyautója, amely a vállalati felsővezetők flottatagságára is jó eséllyel pályázik.

Teljes cikk