Hírközpont - Barkacsonline.hu

Hozzáadás a kedvencekhez
Főoldal Barkács, építkezés, kert Zöld energia Tudomány Autó Számítástechnika, telefon Webshop

Barkács, építkezés, kert

PET falók - Újdonságok, érdekességek


2017 augusztus 17. 11:47:10

A kutatók korábban is fordultak már a természet felé, hogy megoldást találjanak az ember által felhalmozott műanyag felszámolására. Eddig leginkább a műanyagevő baktériumok és gombák jelentették a reményt.

Teljes cikk

Univerzális és helytakarékos szifonok - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 augusztus 15. 20:28:04

A szifonok legfontosabb szerepe, hogy a lefolyócsatornából ne áramoljon vissza a bűz. Akellemetlen szag természetes velejárója ugyan minden csatornahálózatnak, mivel különböző szerves anyagokat engedünk le rajta. A szagok kijutásának megakadályozására szolgálnak a bűzelzáró szifonok, melyek kialakításuk miatt sokszor helyigényesek. Könnyítik a szerelést az univerzálisan beépíthető, helytakarékos szifonok, amelyek ideális beépítést tesznek lehetővé.

Teljes cikk

Folyékony aranyunk a víz - Kert, növényápolás


2017 augusztus 02. 09:04:40

A növények létének alapvető feltétele a víz, hiszen számos életfolyamat csak ennek jelenlétében, vagy a víz aktív szerepével tud végbemenni. Nem elég, ha rendelkezésre áll a víz, hiszen annak emellett a megfelelő halmazállapotban kell lennie, és a növényi fejlődés szempontjából az is lényeges, hogy oldott tápanyagokat tartalmazzon.

Teljes cikk

?röljünk, pelyhesítsünk a konyhában - Kert, növényápolás


2017 augusztus 02. 08:46:14

Rengeteg konyhai kisgép beszerezhető, de talán a legkülönlegesebbek közöttük a konyhai malmok és pelyhesítők, melyekkel magunk őrölhetünk lisztet, vagy készíthetünk gabonapelyheket.

Teljes cikk

Gipszbeton szerkezetek - Építés, felújítás


2017 augusztus 02. 08:38:38

Ennek az építési módnak közel 50 éves múltja van, akkor kísérletezték ki a porózus gipszlapok mellé öntött híg cementhabarcs gyors dermedését és kötését. A tapasztalatok felhasználásával és azokat tovább fejlesztve újabban egyre gyakrabban használják az építészek ennek a speciális technikának az előnyeit. A technológia tág teret biztosít a szabad térkialakítás és az építészeti-konstrukciós szabadság kiterjesztésében. A gipszbeton építési mód kielégíti a korszerű építési rendszerekkel szemben támasztott statikai és épületfizikai igényeket is.

Teljes cikk

Bordűrök, díszítő csíkok otthonunkban - Építés, felújítás


2017 augusztus 02. 08:32:03

A különféle felületeket - pl. mennyezeteknél, szobák oldalfalainál vagy akár kerámia padlókon - keretező szegélyeket nevezzük bordűrnek. Céljuk a felületek díszítése, elhatárolása és előnyös kiemelése. Szinte bárhol alkalmazhatók, segítségükkel megtörhető a falak, burkolatok túlzott egyöntetűsége, alkalmazásuk az utóbbi időben újra divatos lett. A kialakításukhoz szükséges anyagok választéka is jelentősen megnőtt, méreteik nagyon változatosak, és ez is növeli a felhasználásuk iránti érdeklődést.

Teljes cikk

Autók belső takarítása - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 augusztus 02. 08:22:11

A gépkocsikat sokszor csak kívülről ápoljuk többé-kevésbé rendszeresen, a belsejére már sokkal kevesebb figyelmet fordítunk. Ám hiába ragyog kívülről az autónk, ha a belseje elhanyagolt. A por és az egyéb szennyeződések a kocsi belsejében ugyan kevésbé látszanak, mégis jelen vannak, és esetenként még az utazási komfort érzetet is hátrányosan befolyásolják. Egy alapos belső takarítással azonban szinte megújul az autó belső tere, és ezzel a belső anyagok tartósságát is növelni lehet.

Teljes cikk

Festékek eltávolítása - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 augusztus 02. 08:16:55

Vannak olyan esetek, amikor arégi, többször átfestett ajtók, ablakok, kerítésekvagy egyéb használati tárgyainkról már nagyon is ajánlatos a testes bevonatok eltávolítása. A munka nem kellemes, és elég hosszadalmas is, különösen, ha tagolt felületekről van szó. Az ilyen munkákat csak jól szellőztetet helyen, vastag, vegyszerálló gumikesztyűben ajánlott végezni, mert a marószerek gőzei esetenként bőrirritációkat okozhatnak.

Teljes cikk

Fémkerítések festése - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 július 30. 20:56:23

Bárhogyan is óvjuk a külső fémkerítéseket és korlátokat, egy idő múlva a bevonatuk mindenképpen felújításra szorul. Az időjárás szélsőséges hatásai, és az előzőleg nem kellő gondossággal felvitt festékbevonat felválása miatt kialakult rozsdásodás teszi szükségessé az újabb és hatásos védőmázolás elvégzését. A kisebb korrodált gócok még esetleg helyi javításokkal kezelhetők, ám utána a megkopott, elöregedett festékrétegeket mindenképpen érdemes teljes egészében felújítani.

Teljes cikk

Százlakásos passzívház - Építés, felújítás


2017 július 30. 20:50:29

A 25 éve kidolgozott passzívház követelmények alkalmazásával 70-90 százalékkal lehet csökkenteni az épületek primer- és fűtési energiaszükségletét. A passzív ház technológia pár éve ért Magyarországra, ekkor épült meg az első minősített passzívház a Pest megyei Szadán.

Teljes cikk

Aszalás - Kert, növényápolás


2017 július 13. 22:27:12

Az aszalt élelmiszerek egészségesek, semmilyen tartósítószer nem kell ehhez a tartósításhoz. Ha szakszerűen tároljuk, akkor hosszú ideig, akár 1 évig is elállnak, ráadásul nincs további tárolási költségünk sem, pl. energiafogyasztás, mint a fagyasztásnál. A zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények megőrzik aromájukat, színüket és tápértéküket is. Fogyaszthatjuk rágcsálnivalóként, főtt ételben, süteményben, és kompótot is készíthetünk belőlük.

Teljes cikk

Nyári munkák a kertben - Kert, növényápolás


2017 július 13. 22:24:00

Nyáron a betakarítás mellett is bőven akad tennivaló a kertben, az aktív pihenés jegyében. Öntözés, gyomlálás, némi növényvédelem, szóval nyáron is nagyüzem.

Teljes cikk

Nyári veteményezés - Kert, növényápolás


2017 július 13. 22:20:15

A közvélekedésben a tavasz a veteményezés, a nyár a sok öntözés, az ősz a betakarítás időszaka. A haszonkerti növények óriási fajtaválasztékának köszönhetően ezek az időszakok összekeverednek, hiszen rövid tenyészidejű zöldségeket még júliusban és augusztusban is vethetünk, természetesen akkor, ha az öntözésük megoldott.

Teljes cikk

Fűnyírásról, biztonságról - Kert, növényápolás


2017 július 13. 21:51:21

A legáltalánosabb kerti szerszámgépünk. Akinek csak egy mákszemnyi kertje is van, kicsi pázsittal, annak már fűnyíróra is szüksége van. Persze a terület nagyságától, a gyep minőségétől és a terepviszonyoktól függ, hogy milyenre, vagy legalábbis, hogy milyen lenne az optimális. A használatát pedig mindenki tudja. Vagy mégsem?

Teljes cikk

Egyéni virágtartók - Kert, növényápolás


2017 július 13. 21:40:22

Virágot ültetni sokféle edénybe lehet, nem csak hagyományos cserépbe vagy kaspóba. Miként a cserepet is sokféle alkalmatosságra lehet elhelyezni, nem csak a klasszikus virágállványra. Ha szemünk és fantáziánk van hozzá, a környezetünkben egykettőre találunk valami felesleges darabot, amit kis átalakítással egyéni virágtartóvá, virágállvánnyá varázsolhatunk - bármi is volt az eredeti funkciója.

Teljes cikk

Erkélyek, teraszok árnyékolása - Otthon, lakberendezés


2017 július 13. 21:30:55

Akinek van erélye, vagy terasza, az anélkül élvezheti a szabad levegőt, hogy kilépne megszokott komfort zónájából, ám az erős napsütés ellen szükségszerűen védekezni kell. Az árnyékoló szerkezetek közül van néhány újdonság, de egyéb kreatív megoldásokkal is meg lehet teremteni a Nap sugarai elleni védelmet, ha csak részben is. Az alábbiakban néhány ilyen megoldást mutatunk be a választás megkönnyítése érdekében.

Teljes cikk

Külső és belső árnyékolók - Otthon, lakberendezés


2017 július 13. 21:23:45

Az épületek ablakfelületeinél nagyon lényeges a különféle árnyékolók használata. Ezek hatásossága attól is függ, hogy milyen anyagúak és hogy kívül vagy belül kerülnek-e felszerelésre. A nagy melegek idején védekezni kell a Nap égető sugarai ellen. Azárnyékoló megoldások számos fajtája közül lehet választani. A belső térben sokkal szűkebbek a hőség elleni védekezés lehetőségei és kevésbé hatásosak is, ezért jobb kívülről árnyékolni, mint belülről.

Teljes cikk

Hűtőszekrény helyes használata - Otthon, lakberendezés


2017 július 13. 21:18:14

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelni az élelmiszerek helyes tárolására. De nem elég, ha az étel nem romlik meg, ízletesnek és frissnek is kell maradnia, hogy legyen gusztusunk megenni, amikor elővesszük a hűtőszekrényből.

Teljes cikk

Villám- és túlfeszültség-védelem - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 július 13. 19:24:14

A nyári zivatarok jelentős villám tevékenységgel párosulnak. Afelhőkben felhalmozódó hatalmas feszültségek nagyobb részben a szomszédos felhők felé kisülnek, miközben óriási energiák szabadulnak fel - villámlik, dörög. Ugyanez a jelenség zajlik le akkor is, amikor a felhő töltése a föld irányába sül ki, ami már komolyabb veszélyforrás. Júniusban egy hatalmas villám Portugáliában akkora erdőtüzet okozott, hogy több tucat ember égett meg benne.

Teljes cikk

Öntözésről, szivattyúkról - Gépek, szerszámok, technológiák


2017 július 13. 18:53:24

Kertünk öntözésének leggazdaságosabb módja a saját vízforrásból - másképpen víznyerő helyről - szivattyúzott víz. A víznyerő hely üzemi vízszintje határozza meg, hogy felszíni, vagyis száraz beépítésű, ún. kerti szivattyút, vagy búvárszivattyút érdemes-e használni. Az öntözéshez legmegfelelőbb szivattyú kiválasztásakor azonban még sok más szempontot is figyelembe kell vennünk.

Teljes cikk

Darált hússal töltött ravioli - Recept


2017 június 20. 15:53:08

Nem vagyok különösképpen tésztarajongó. Akkor is boldog életet élnék, ha egyáltalán nem volnaa világon. Néha amiatt készítek, hogytudom, a férjemnek hiányoznak ezek a hagyományos ízek. :) Persze, a ravioli és a hozzá hasonló töltött tészták azért kivételt képeztek eddig, mert nem láttam eddig belőle a boltok polcain gluténmentest. Olyat meg pláne nem, ami rostban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátból állna. De ha megoldható házilag, akkor miért is ne? :) Természetesen a zablisztes verzió soha nem lesz ugyanolyan, mint a búzalisztes, de a párom, aki egyébként kritikus ezen a téren, meg volt vele elégedve. És ez számomra igai dicséret! A mennyiség két főre szól, de alig bírtuk belapátolni, annyira laktatónak éreztük!

Teljes cikk

"Mindent bele" egytláétel - Recept


2017 május 05. 10:08:40

Anno ez az étel nálunk amolyan "gyorsan dobjunk már össze valamit" megoldásnak indult. Azóta annyiszor készítettem, s annyi különféle verzióban, hogy már-már kihívásnak érzem, hogy mindig színesítsek valamit rajta, ezért minden egyes alkalommal egyre több és több különféle összetevő kerül bele. Csak a fantáziád szab határt neki, hogy mit teszel bele. Készült már tészta helyett basmatirizzsel is, és volt, hogy olíva olaj helyett ajvár vagy házi majonéz került rá dresszingként, de savanyúsággal, kaliforniai paprikával, kígyóuborkával, spenótlevéllel is tarkítottam már. Még finomabb, ha előző este összeállítod, s fóliával a tetejénegy éjszakán át pihenteted a hűtőben, így van ideje összeérnie az ízeknek. :)

Teljes cikk

Gesztenyegolyók - Recept


2016 december 17. 14:01:04

Teljes cikk

Chips édesburgonyából - Recept


2016 december 03. 16:22:05

A hagyományos chipseket bő olajban sütik ki, s ehhez általában nem a legegészségesebb zsiradékokat használják. Ennekkövetkeztébenfogyasztásával nem csupánrengeteg kalóriát, de transzszírt is bőven bevihetünk szervezetünkbe, amely a szív és a keringési rendszer egészségére nézve bizonyítottan káros. Továbbá ellenük szól, hogy nagyon sokszor allergénekkel szennyezettek (ez a csomagoláson is fel van tüntetve, "nyomokban tartalmazhat..." kezdettel),amely miatt gluténérzékenyek, vagy egyéb autoimmun bélbetegséggel küzdő, és érzékeny emésztőrendszerű, illetve önkéntesen gluténmentesen táplálkozószemélyek nem fogyaszthatják. Ez volt az oka, hogy ki akartam próbálni, otthon hogyan készíthetek egészséges ropogtatnivalót.

Teljes cikk

Sütőtökös zsemle - Recept


2016 november 20. 12:58:32

A kenyérféléimben eddig általában tojást használtam a glutén helyettesítésére "ragasztóanyag" gyanánt, azonban tudom, hogy néhány olvasóm tojásérzékenységgel küzd, és egyre több visszajelzést kapok növényi étrendet folytató emberektől is. Hogy kedvükben járjak, megpróbáltam az őszi-téli szezon sztárját, asütőtököt felhasználni erre a célra. :) Természetesen, az utifű maghéjnak is kiemelt jelentősége van a tészta összeállításában.

Teljes cikk

Zöld energia hírei

Ijesztő: 10 év múlva nem lesz elég erőmű Magyarországon - Hírek


2017 augusztus 17. 08:13:45

A következő tíz évben Magyarország csak részben pótolja az addigra leállítandó 3000 megawattnyi erőmű-kapacitását, ráadásul ezalatt az áramigény is jelentősen nő egy, a Világgazdaság birtokába jutott, belső vállalati felhasználásra készült elemzés szerint. Biztosra csak Paks II. és néhány, részben az atomerőmű biztonsági tartalékául szolgáló gázerőmű, továbbá megújuló alapú és barnamezős beruházás vehető. Szénerőművünk tíz év múlva nem lesz a tanulmány szerint, tehát a Mátrai Erőmű nemcsak bezárja a lignitblokkjait, hanem a fiókban hagyja az új, 500 megawattos, már környezetkímélő szenes blokk terveit is – írta a Világgazdaság. 2027-ig kedvező esetben is csak 3000-3500 megawattnyi új erőmű-kapacitás üzembe helyezése várható, ez alig több annál, mint amennyi ez alatt a tíz év alatt leáll. Ám ez kevés lehet, mert közben az ország áramigénye is növekszik. A következő 10 évben kieső, 3000 megawatt termelőkapacitás abból adódik össze, hogy leáll a Tisza, az Oroszlányi, a Borsodi, a Tisza-palkonyai, az Ajkai, a Dunamenti F blokk a Mátrai és a Sajószögedi Erőmű. Nem is az a kérdés, hogy szükség van-e Paks II-re, hanem az, hogy mit építünk még mellé – idézte a lap Stróbl Alajost, a Pöyry Erőterv szakértőjét. A várakozások szerint 2020-ig 18 százalékkal bővül az energiaszükséglet. Egyedül a megújulók aránya nő majd, de ehhez […]

Teljes cikk

Legalább 25 évre tervezik a napelemes termelőt - NAPENERGIA


2017 augusztus 17. 07:56:16

Az MVM, a Magyar Villamos Művek Zrt. a Békés megyei, ötszáz fős községben, Körösújfalun építi meg fotovoltaikus erőművét. Várhatóan 2018 első negyedévére már el is készül környezetbarát energiatermelő. Közel 2000 darab panelből áll majd az a napelemes kiserőmű, melynek telepítése hamarosan megkezdődik a Békés és Hajdú-Bihar megyék határán fekvő Körösújfaluban. A település régi, kihasználatlan, önkormányzati tulajdonú sportpályája a beruházó szerint mind jogi, mind műszaki szempontból is ideális. Országosan is csökkenti az emissziót A termelésbe álló napelemek élettartamát legalább 25 évre várják a szakemberek, az erőmű teljesítményét pedig 0,5 megawattra. Éves szinten így körülbelül 700 megawattórányi villamos energiáttermel a naperőmű, melyet a kötelező átvételi rendszerben értékesítnek majd. Összehasonlításként: bár a többféle technológiai megoldás miatt nehéz átlagértékekkel számolni, egy 4-5 fős átlagos család óránkénti igénye nagyjából 0,5 kilowatt. A Mátrai Erőmű naperőműve 15 megawattot produkál - erőműként, nem napelem-parkként, mint ami Körösújfalun is épül most. A napenergia felhasználása csökkenti a károsanyag-kibocsátást is, országos viszonylatban 1000 tonnával kevesebb szén-dioxid jut majd a levegőbe,ha megkezdik termelésüket a napelemek. Mindenki jól jár A másfél hektáros területért fizetett bérleti díja településnek kiszámítható bevételt biztosít,a beruházás pedig környezetbarát: az így előállított zöldenergia nem szennyez. A megvalósítás jelenleg a pályáztatás szakaszában tart, a fejlesztés 35 százalékát EU-támogatásból, a […]

Teljes cikk

Repülő elektromos taxik indulnak Dubaiban - Hírek


2017 augusztus 17. 06:33:04

A két utas szállítására alkalmas légi vagy repülő taxi (AAT) próbaüzemelése várhatóan 2017 utolsó negyedévében kezdődik. A Dubai Media Hivatal új képeket jelentetett meg a hamarosan üzembe kerülő repülő taxiról. A két méter magas, hét méter széles repülő taxi elektromos hajtású, kilenc akkumulátorral működik, átlagosan 50 km/h sebességgel üzemel, de maximális sebessége elérheti a 100 km/órát is. Maximális repülési ideje kb. 30 perc, az akkumulátorok töltési ideje 40 percet vesz igénybe. A gép 18 rotorral rendelkezik, ezek biztosítják a biztonságos repülést és leszállást A repülő taxi belseje a luxust és kényelmet sugározza - bőrhuzatú ülések, egyedi dizájnú kabinbelső kialakítással. Forrás: ecolifeblog.hu

Teljes cikk

Dániában fizetnek a villanyautósoknak - Hírek


2017 augusztus 17. 06:31:40

Az elektromos autózás nemcsak környezetbarát, de a világ energiagazdálkodásának is nagyon értékes kiegészítője lehet. Dániában most ezzel kísérletezik a Nissan. A lényeg, hogy az autók - az elektromosak is - élettartamuk nagy részében állnak, ám az elektromos járművek akkumulátor-kapacitása ez idő alatt hasznos részévé válhat az elektromos hálózatnak. Ezért pedig szép összeget fizethet az áramszolgáltató. Egyelőre csak Dániában működik a konstrukció, de ott már most évi 1300 eurót - 396 ezer forintot - szedhet be néhány flottaüzemeltető, autónként, ami bőven fedezi az üzemeltetés éves költségét. Ma még a villamosáram-szolgáltatók egyik komoly problémája a hullámzó energiaigény: nappal jellemzően sokkal több áramot fogyasztunk, mint éjjel, és jelenleg nem létezik olyan hatalmas akkumulátor, amely ezt a hullámzást valamelyest kiegyenlíthetné. Az elektromos autó erre tökéletes eszköz lehetne, ha elterjedne: éjjel felhalmozható benne az energia, aminek egy részét nappal - amikor egy tipikus, munkába járásra használt jármű csak parkol - visszajuttathatja a rendszerbe. Erre már a mai villanyautók is adnak lehetőséget: az aktuális Nissan Leaf például, a nagyobb, 30 kWh-s akkumulátorral 172 km-t tehet meg egy töltéssel, de egy tipikus európai ingázó nem megy 40-60 km-nél többet egy nap, azaz a tárolt energia kétharmada kihasználatlan marad. Ez pedig szolgálhat pufferként a nap legnagyobb fogyasztású óráiban az áramszolgáltató […]

Teljes cikk

Ismét lefagyott az Otthon Melege - Hírek


2017 augusztus 17. 06:29:22

Otthon Melege: elfogyott a pénz, fél nap után felfüggesztették a pályázatot. Az észak-magyarországi régióban is beteltek a helyek a háztartásigép-cserét támogató programban. Felfüggesztették az észak-magyarországi pályázatot a háztartási gépek cseréjére tegnap 13 óra 30 perckor - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).  Az Otthon Melege Program háztartásinagygép-csere alprogramját az észak-magyarországi régióban is óriási érdeklődés övezte, tízezernél több pályázó jelezte támogatási igényét - áll a közleményben. A múlt héten az első két régióból (észak-, és dél-alföldi) összesen több mint 16 ezer pályázó jelentkezett a hűtő- vagy fagyasztókészülékek, mosógépek, mosó-szárítógépek energiamegtakarítást eredményező cseréjére.  A folytatásban elsőként a nyugat-dunántúli régióban élők nyújthatnak majd be pályázatot, augusztus 16. szerda reggel 8 órától, elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül. A pályázati adatlap előzetesen is kitölthető. Ha valakinek az internetes ügyintézés akadályokba ütközik, lehetősége van a nevében eljáró közreműködését kérni, ilyenkor pályázati útmutatóhoz mellékelt meghatalmazotti nyilatkozatot kell kitölteni. A 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program már több mint 130 ezer háztartás energiahatékonyságát javította. Forrás: MTI

Teljes cikk

Bécsben már tíz éve van távhűtés - Hírek


2017 augusztus 17. 06:27:54

Éppen tíz évvel ezelőtt, 2007-ben kezdte meg működését Bécs első távhűtő-központja. Azóta évi 15%-kal bővül a hálózat, és ma már tizenhárom ilyen hűtőmű szolgáltat hideget például kórházaknak, szállodáknak vagy a Bécsi Főpályaudvarnak. Kapacitásuk 1,2 millió hűtőszekrény teljesítményének felel meg. A klímaváltozás és az egyre hosszabb hőhullámok miatt Európának húsz éven belül ugyanannyi hűtési energiára lesz szüksége, mint fűtésire - vélik szakértők. Éppen ezért 2007-ben Bécs úgy döntött, hogy ebben is a környezetbarát utat választja: a szemétégetéskor és áramtermeléskor keletkező mellékterméket, a hőt használja fel a távhűtési rendszerbe betáplált, 6 fokos víz  előállításához. A hagyományos klimatizálási technikákhoz képest a távhideg előállításához ötször-tízszer kevesebb primer energia szükséges, így ugyanennyi széndioxidtól lehet megkímélni a környezetet. Ráadásul a távhűtés révén a nyári hónapokban is hasznosítani tudják a szemétégetőkben és erőművekben keletkező mellékterméket, a hőt. Áram helyett ugyanis hővel működtetik az abszorpciós hűtőberendezéseket. Bécsben jelenleg 13 távhűtő-központ működik, amelyek teljesítménye 120 megawatt. Ez mintegy 2 millió négyzetméternyi klimatizált irodaterületet, illetve 1,2 millió hűtőszekrény teljesítményét jelenti. A hálózatot üzemeltető Wien Energie a jövőben 200 megawattra szeretné bővíteni a távhűtési kapacitását, és minél több új ügyfelet megnyerni a szolgáltatásnak. A következő távhűtő-központ Leopoldstadtban, az Austria Campus területén épül, ahol 2018-tól mintegy 10 ezer ember élhet és dolgozhat […]

Teljes cikk

Napelem-kiserőműhöz hitel? Nem egyszerű, de működik - NAPENERGIA


2017 augusztus 17. 06:23:10

Magyarországon tavaly több mint kétezer sikeres KÁT (kötelező átvételi rendszer) -pályázat született napelem-kiserőmű létesítésére. A nyerteseknek egy év áll rendelkezésükre a beruházás megvalósítására. De mikor és hogyan ad hitelt a bank? Egy adott napelemkiserőmű-projekt hitelezhetőségét három fő tényező határozza meg: van-e más, profittermelő tevékenység, mekkora a saját forrás, illetve szükség esetén van-e ingatlanfedezet a hitel mögé. A preferenciák bankonként változnak. A sikerhez legalább egy tényezőben mindenképp erősnek kell lenni, és egy továbbiban legalább átlagosnak. A Bankmonitor összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat: Ki kaphatja meg? A szükséges gazdasági múlt A meghatározó pont a projekt tulajdonosa. Három konkrét útvonal létezik attól függően, hogy a tulajdonos milyen vállalkozói háttérrel rendelkezik. Ezen a területen legszigorúbb bankoknál elvárás az, hogy a tulajdonos más cége által termelt profit elegendő legyen a projekt adósságszolgálatra is (azaz az éves tőke és kamatfizetési kötelezettségre). Például egy fafeldolgozó üzem területén kiváló lehetőség adódik egy napelem-kiserőmű létesítésre, hiszen a terület tulajdonban is van. Amennyiben a telep ki tudja termeli a szükséges profitot, jó eséllyel folyamodhatnak a tulajdonosok hitelért. Van olyan bank, ahol elnézőbbek is tudnak lenni: abban az esetben, ha a projekt tulajdonos más cégéből származó árbevétele meghaladja a 300 millió forintot, nem vizsgálják a megtermelt profit nagyságát, fő, hogy legyen, és […]

Teljes cikk

Környezettudatosság: két megyei település is élen jár a napenergia hasznosításában - NAPENERGIA


2017 augusztus 17. 06:21:10

Az energiagazdálkodáson keresztül egyre erősödik a környezettudatosság ­iránti igény, mely régiónkban is érezteti hatását. Egy országos kimutatás szerint Pest megye déli része, valamint megyénk nyugati térsége élen jár a napenergia-felhasználás terén. Íme két példa. Újszilváson már tíz évvel ezelőtt felfigyeltek a napelemekben rejlő fejlesztések fontosságára. - 2007-ben kezdtük meg a napelemekkel kapcsolatos beruházásainkat, a fejlesztések pedig a mai napig tartanak? - avatott be az energetikai beruházás részleteibe Petrányi­ Csaba újszilvási polgármester, akitől azt is megtudtuk, akkoriban nem lakossági igény ösztönözte a napelemek telepítését. - Annak idején önkormányzati kezdeményezéssel indult útjára a projektünk, mely egyelőre nem a lakosság fogyasztását elégíti ki, hanem az önkormányzat teljes intézményrendszerének energiaellátását, valamint a település közvilágítását segíti - részletezte az előnyöket a vezető, aki úgy véli, a közeljövőben a lakossági napenergia-felhasználás is szélesebb körű támogatást kaphat majd. A polgármester elégedett az eddig elért eredményekkel. - Összességében beváltotta a hozzáfűzött reményeket ez a típusú rendszer, azonban néhány dolgot még tökéletesíteni kell, például az áramszolgáltatással összefüggő kérdésekben - tette hozzá, de megtudtuk azt is, napenergiai megoldásai miatt korábban magas szintű elismerésben is részesült már a Pest megyei község. A Jászságban is fontos szerep jut a napenergiának. Megyénk egyik legkisebb településén, az alig 800 lakosú Jászágón egymás után, jórészt pályázati […]

Teljes cikk

Gigantikus sivatagi naperőmű, tenger alatti kábelek - NAPENERGIA


2017 augusztus 16. 13:12:33

Napenergiával foglalkozó brit techcég, tunéziai és máltai befektetők is megtalálhatók a TuNur-projekt részvényesei között. A társaságok jelzőkkel nehezen kifejezhető nagyságú vállalkozásba vágják fejszéjüket: a Szaharában építenek naperőműveket, és az ott megtermelt villamos energiát Európa kapja. Ehhez be kell kábelezniük a tenger fenekét és egy kicsit az öreg kontinens déli részét is. Tunézia dél-nyugati területét, Réjim Maátoug körzetét szemelték ki a TuNur mögött álló cégek, hogy ott kivételesen nagy hatásfokú napenergia-kitermelőt létesítsenek. Nyomós érv a térséggel kapcsolatban, hogya Szaharának ezen a részén nagyjából kétszer annyi az éves napsütéses órák száma, mint Közép-Európában,de a teljes kontinens napenergia-hasznosítás szempontjából legjobb területeinél is minimum 20 százalékkal több. A megtermelt tiszta energiát azonban a TuNur-projekt javarészt európai felhasználásra szánja. Nem kispályáznak: a bejelentés szerint 4,5 gigawattnyi zöldenergiával öntenék nyakon Európa déli területeit. Az európai klímacélokhoz igazodnak Európának annak ellenére sok a megoldandó feladata a megújuló energiákra épülő termelés elterjesztésében, hogy országai folyamatos erőfeszítéseket tesznek a károsanyag-kibocsátás csökkentése és a párizsi klímaegyezményben foglalt célok betartásáért. Ugyanakkor a kontinens energiaimportjának összessége felerészben még mindig fosszilis hordozókra épülő termelésből adódik. A hatalmas beruházás mögött itt húzódik a TuNur racionális üzleti érdeke: mivel - némi egyszerűsítéssel - kétszer annyi energia előállítására lesznek képesek napenergiából Afrikában, mint bárhol máshol Európában […]

Teljes cikk

A Tesla faházzal népszerűsíti a napenergiát - NAPENERGIA


2017 augusztus 16. 13:09:16

A Tesla épített egy apró házat, amelyet elnevezett Apró Háznak (Tiny House), hogy körbeturnézza vele Ausztráliát, és gyakorlatban mutassa be az érdeklődőknek, mennyit tudnak spórolni, ha az ő napelemes megoldásaikat használják - írja az Engadget. A biohipszter-csalogató hightech faházat a legmodernebb kütyüinek szerelte fel a cég. 100 százalékban megújuló energiát használ, amit egy 2 kilowattos, hat panelből álló napelemrendszer és a napenergiát tároló Powerwall fali akku biztosít, mindez pedig a Tesla mobilappal kontrollálható. Ha mindettől még nem csorgatott volna elég fair trade lattét a szakállolajjal ápolt arcszőrzetére, maga a 2,2 tonnás házikó is  helyi forrásból származó, adalékanyag-mentes, fenntartható fából épült. És természetesen egy Tesla Model X huzigálja körbe az országban. A Tiny House most épp Melbourne-ben jár, ha épp most látogatja meg a kiköltözött unokatesót, mindenképp érdemes benézni. Ezután jön Sydney, Brisbane és Adelaide. Érdekesség, hogy jelenleg nem árulnak Ausztráliában napelemet, csak a Powerwallt, bár ha lezárul a SolarCity felvásárlása, ez változni fog. Na és persze az általuk beígért 100 megawattos ausztráliai akkutelep miatt is nagy figyelmet kapnak az országban.  Forrás: index.hu

Teljes cikk

Tudományos hírek

Mégsem lapos: a Föld gömb alakjának ókori bizonyítékaiból


Aug , 1 da. 2017 15:

Ha ez sem győzi meg a laposföld-hívőket, akkor semmi.

Teljes cikk

Túlélné az atomháborút? Ne használjon hajkondicionálót!


Aug , 1 da. 2017 14:

Morbid tájékoztatót adtak ki a guami hatóságok atomtámadás esetére.

Teljes cikk

Négyezer éves tőrt találtak a szlovákiai Galgócon


Aug , 1 da. 2017 14:

Grillparti közben leltek rá a páratlan kincsre.

Teljes cikk

Kiderítették, miként jelentek meg az első állatok a Földön


Aug , 1 da. 2017 12:

Az algák gyors elterjedésének köszönhető minden.

Teljes cikk

Tízezer éve élt óriáslajhár maradványaira bukkantak Mexikóban


Aug , 1 da. 2017 11:

A lelet egy része még mindig egy vízmosás mélyén rejtőzik.

Teljes cikk

A dinoszauruszok fejlődésének hiányzó láncszeme


Aug , 1 da. 2017 11:

Az egyik legizgalmasabb őshüllő feltárja titkait.

Teljes cikk

A rossz munka még a munkanélküliségnél is károsabb az egészségre


Aug , 1 da. 2017 10:

A munka minőségét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Teljes cikk

Az állatkerttől 140 méterre találták meg a szökött óriásteknőst


6 Au y, sd. g 2017 16

Két hét alatt sikerült megtennie a távot.

Teljes cikk

Nem is létezett a kihaltnak vélt pingvin


6 Au y, sd. g 2017 16

Soha nem volt önálló faj.

Teljes cikk

Kétezer éves sírokat fedeztek fel a régészek Egyiptomban


6 Au y, sd. g 2017 16

A Ptolemaiosz-dinasztia idejéből származnak.

Teljes cikk

Sokkoló látvány: kék színű kutyák lepték el az utcákat


6 Au y, sd. g 2017 15

Káros kémiai anyag festhette be az állatok szőrét egy indiai városban.

Teljes cikk

Nagy összegű orvosi díjon osztoznak a molekuláris olló kifejlesztői


6 Au y, sd. g 2017 12

A kutatók 500 ezer dollárral járó elismerést vehettek át.

Teljes cikk

Bizonyították a lehetetlent: a fény ütközik saját magával


6 Au y, sd. g 2017 09

Először találtak közvetlen bizonyítékot fényrészecskék ütközésére.

Teljes cikk

Magyar kutatók új térképe a betegségek kapcsolatairól


6 Au y, sd. g 2017 11

A baj nem jár egyedül, az egyes betegségek kapcsolatban lehetnek egymással.

Teljes cikk

Üzenetet küldünk a legtávolabbi űrszondának


6 Au y, sd. g 2017 10

Negyven évvel ezelőtt indult útnak a Voyager-1.

Teljes cikk

Füstbe ment tervek - haldoklik a Nagy-korallzátony


ug 2 14 y,. 017 20:39

Már nem elegendő a korábbi terv a jelenlegi katasztrofális helyzetben.

Teljes cikk

Az internet új sztárja: Kuma, a világ legjobb seggű corgija


Aug 15 ay. 2017 16:2

Büszkén riszálja dús bundájú hátsóját.

Teljes cikk

Súlyosan veszélyeztetett sziámi krokodilok tojásai keltek ki


Aug 15 ay. 2017 15:2

A fiatal krokodilokat még évekig nevelik.

Teljes cikk

A kevés szex káros a nők egészségére


Aug 15 ay. 2017 14:0

Ha nincs partner, akkor az az önkielégítés is kedvező hatású.

Teljes cikk

A II. világháborúban elesett katonák maradványai kerültek elő Nyíregyházán


Aug 15 ay. 2017 14:1

Német és szovjet katonák holttestei kerültek elő.

Teljes cikk

Szokatlan látvány fogadta a szakértőket egy dinoszaurusz belsejében


Aug 15 ay. 2017 12:0

Nyolc aprócska lakó költözött egy triceratops hasába.

Teljes cikk

Tudja-e, hogy a jegesmedvét nem érzékeli az infrakamera?


ug 2 14 y,. 017 16:45

A sarkvidéki ragadozó tökéletes hőszigetelő mester.

Teljes cikk

Közeledik a végzet kisbolygója, semmi nem élné túl a becsapódását


ug 2 14 y,. 017 15:50

Kiszámították, mekkora eséllyel ütközik a Földnek az Apophis.

Teljes cikk

Harry Potter komoly veszélyt jelent a baglyok jövőjére


ug 2 14 y,. 017 13:35

A Harry Potter-láz a vadon élő baglyok vesztét okozhatja Ázsiában

Teljes cikk

A hajók kötelesek lassítani a bálnák érdekében


ug 2 14 y,. 017 12:44

A bálnák védelmében korlátozzák a hajók sebességét a Szent Lőrinc-öbölben

Teljes cikk

Egyes élőlényeknek életmentő az alkoholizmus


ug 2 14 y,. 017 12:14

Így élhet túl az aranyhal oxigénszegény környezetben.

Teljes cikk

Madarakat és kígyókat is ölő pók mászott fel egy nő karján


ug 2 14 y,. 017 11:47

Pókiszonyosok ne nézzék meg a videót!

Teljes cikk

Fénylő égi tűzijáték lehet ma éjjel


ug 2 13 y,. 017 19:58

A Perseida meteorraj sűrűsége most éri el a maximumát.

Teljes cikk

Mégsem volt tömeggyilkos a 14. század Darth Vaderje


ug 2 13 y,. 017 17:07

Nem szolgált rá a Fekete Herceg névre a középkori Anglia egyik legnagyobb hadvezére.

Teljes cikk

Kilencvenegy vulkánra bukkantak az antarktiszi jégtakaró alatt


ug 2 13 y,. 017 16:33

Az egyik 4000 méter magas..

Teljes cikk

Pannónia feladása után is élhettek rómaiak Fenékpusztán


Aug , 1 da. 2017 15:

Rengeteg állatcsontot találtak, de falfestés vagy nyom nincs.

Teljes cikk

A folyók áradásának időpontját is befolyásolja a klímaváltozás


Aug , 1 da. 2017 10:

Ráadásul a viharok vonulási útvonala is változik.

Teljes cikk

Befuccsolt az orosz mesterséges csillag


ug 2 11 y,. 017 16:09

A szatellit az égbolt negyedik legfényesebb objektuma lett volna.

Teljes cikk

Majmok bolygója a haditengerészeti bázison


ug 2 11 y,. 017 20:52

Átfogó akcióval akarnak véget vetni a majominváziónak.

Teljes cikk

Extrém ritka bálnafaj bukkant fel Alaszkánál


ug 2 11 y,. 017 17:10

Alig harminc-negyven egyedre becsülik a teljes állományt.

Teljes cikk

Képtelenek megfejteni a kutatók egy titokzatos ősi írást


ug 2 11 y,. 017 12:35

Pedig 2012 óta próbálkoznak vele.

Teljes cikk

2016 volt a legforróbb év a rendszeres mérések óta


ug 2 11 y,. 017 11:44

A tavalyi volt sorban a harmadik év, amikor megdőlt a globális melegrekord

Teljes cikk

Nagyon közel halad el a Föld mellett egy házméretű aszteroida


ug 2 11 y,. 017 09:32

A Föld-Hold távolságnak egynyolcadára lesz tőlünk.

Teljes cikk

Több mint száz éves tökéletes gyümölcskenyeret találtak az Antarktiszon


Aug , 1 da. 2017 16:

Nagy valószínűség szerint Scott kapitány expedíciója hagyta hátra.

Teljes cikk

Dinoszauruszok feje fölött szálltak az első repülő emlősök


Aug , 1 da. 2017 16:

Mintegy 160 millió éves repülő emlősfajok maradványait fedezték fel Kínában.

Teljes cikk

Nagy-Britannia exportálja a legtöbb elefántcsont antikvitást


Aug , 1 da. 2017 15:

Az intenzív elefántcsont műkereskedelem növeli az orvvadászatot.

Teljes cikk

Csimpánzoknak tanították meg a kő-papír-olló játékszabályait


Aug , 1 da. 2017 15:

A csimpánzok egy négyéves gyerek értelmi szintjén lehetnek.

Teljes cikk

Már több mint 70 ezer éve éltek emberek az indonéz esőerdőben


Aug , 1 da. 2017 15:

Fejlettnek kellett lenniük, hogy táplálékhoz jussanak.

Teljes cikk

Veszélyeztetett tigrisfajnak születtek négyes ikrei


Aug , 1 da. 2017 14:

Négyes ikrei születtek egy fehér tigrisnek ukrajnai állatkertben.

Teljes cikk

Megtelepedett a mocsári teknős a Pilisi Parkerdő tavaiban


Aug , 1 da. 2017 14:

Korábban nagyjából ötévente találtak egy-egy példányt.

Teljes cikk

Paradicsomi szigeten bukkantak rá egy elveszett repülőgépre


Aug , 1 da. 2017 12:

A második világháborús felderítőgép szinte tökéletes állapotban őrződött meg.

Teljes cikk

Hosszú út vezetett a legsokoldalúbb gyógyszer megszületéséig


Aug , 1 da. 2017 10:

Százhúsz éves az aszpirin.

Teljes cikk

Első világháborús relikviák olvadnak ki a gleccserből


Aug y, sd. 2017 20:

Első világháborús tárgyak kerülnek elő az olvadó gleccserből a Dolomitokban.

Teljes cikk

Vérbe borította Angliát a viking bosszúálló


Aug y, sd. 2017 19:

Csonttalan Ivar tetteiről még Winston Churchill is megemlékezett.

Teljes cikk

A Motörhead néhai énekeséről neveztek el egy ősi krokodilfajt


Aug y, sd. 2017 15:

A Lemmysuchus 5,8 méter hosszúra nőtt.

Teljes cikk

Autós hírek

Második nekifutásra - Renault Koleos menetpróba


2017 augusztus 08. 05:43:26

Teljesen újjászületve tért vissza a Renault kínálatába a dél-koreai gyökerű Koleos.

Teljes cikk

Lépéselőny - Seat Ibiza menetpróba


2017 augusztus 07. 05:41:24

Szemben a gyakorlattal most nem az Audi vagy a Volkswagen, hanem a Seat kapta meg elsőként a konszern vadonatúj platformját.

Teljes cikk

Megérkezett hazánkba a Range Rover Velar


2017 július 28. 07:37:20

A hétvégén Balatonfüreden lehet megtekinteni az első, magyarországi Range Rover Velart.

Teljes cikk

Az újabb nagy dobás - Mazda CX-5 menetpróba


2017 július 27. 05:40:41

Bombasztikusan néz ki a CX-5-ös új nemzedéke, de vajon a beltartalom is ennyire látványosan fejlődött?

Teljes cikk

Családi ezüst - BMW 5-ös Touring menetpróba


2017 július 26. 07:39:14

Nagyobb csomagtartóval és kisebb tömeggel száll versenybe az 5-ös sorozat ötödik Touring változata.

Teljes cikk

A legkisebb X - Opel Crossland X menetpróba


2017 július 25. 05:37:16

Lefelé bővíti az Opel szabadidő-autós kínálatát a Crossland X, a német márka által Spanyolországban készített francia autó.

Teljes cikk

Elit kommandó - Rolls-Royce Black Badge menetpróba


2017 július 17. 05:01:21

Csupa feketeség, kifinomult részletek és pusztító erő jellemzik a legendás brit márka különleges modellduóját.

Teljes cikk

Színezd újra! - ?koda Rapid menetpróba


2017 július 11. 05:38:07

A csehek második legnépszerűbb típusa egy hengert elveszített, cserében új extrákat, felniket és színeket is kapott.

Teljes cikk

Biza, ez már az új Ibiza


2017 július 05. 06:39:52

Ránézésre nem, érzésre igenis sokat változott a spanyolok kisautójának ötödik generációja.

Teljes cikk

Októberben jön az Opel Grandland X


2017 június 30. 05:43:05

Több a közös vonás a Peugeot 3008-assal, mint azt az ember gondolná, vegyük például az ablaküvegek túlnyomó részét.

Teljes cikk